Afbeelding5 De hallen van Willems zijn nog goed gevuld. Foto Marc Peeters

Willems Wegenzout in Vorselaar is klaar voor nieuwe winterprik

VORSELAAR - De winterprik zorgde vrijdagvoormiddag voor drukte op het bedrijfsterrein van Willems Wegenzout op Sassenhout in Vorselaar. Vrachtwagens van gemeentebesturen uit de buurt rijden af en aan om hun voorraad wegenzout aan te vullen. En aan zout is er geen gebrek. In de twee grote hallen van Willems ligt nog zo’n 4o.ooo ton zout opgeslagen.

Als er even geen vrachtwagens zijn om te vullen, wordt het voorraadje bigbags aangevuld. Die kunnen handig zijn om te strooien op plaatsen waar je niet met de vrachtwagen kan komen. “De meeste gemeentebesturen hebben zelf een eerder beperkte hoeveelheid strooizout op voorraad om meteen te kunnen uitrijden als dat nodig is”, weet Sven Huysmans van Willems. “Maar als het dan plots stevig wintert, daalt de voorraad snel en komen ze volop langs.”

 

De gemeentebesturen rijden af en aan. Foto Marc Peeters

De Kempense kmo Willems is al jaren een begrip op het vlak van wegenzout. Het bedrijf werd in 1957 opgericht met als doel vervoer, aan- en verkoop van kolen- en meststoffen en aanneming van alle openbare werken. De hoofdzetel in Vorselaar is nog steeds centraal gelegen in de provincie Antwerpen, maar er is ook een vestiging in Grimbergen. Daar is er opslagcapaciteit voor zo’n 10.000 ton wegenzout.

 

Zout wordt ook verkocht in bigbags. Foto Marc Peeters

De klanten van Willems zijn niet alleen stads- en gemeentebesturen, maar ook de overkoepelende wegbeheerders in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Er bestaan overigens meerdere soorten wegenzout. Het meest gebruikte is steenzout, maar er is ook calciumchloride. Dit zout is vochtiger dan steenzout waardoor het wat beter blijft plakken. De korrels zijn ook wat fijner.

Tot op heden hebben we qua winterproblemen op de weg vrij rustige maanden achter de rug en ook de winter 2021-2022 was vrij zacht. “Maar je kan nooit voorspellen wat er nog gaat komen”, weet Huysmans. “Als een winterprik een paar dagen aanhoudt, gaat er veel zout de deur uit. Wij zijn er helemaal klaar voor.” Panikeren doen ze bij Willems overigens nooit.

 

Foto Marc Peeters

“Op wegenzout staat geen vervaldatum en het behoudt ook zijn kracht. Zout dat in de hal blijft liggen, kan ook volgend jaar nog perfect uitgestrooid worden. Als het aan de andere kant toch lang en zwaar zou winteren, kunnen we via onze leveranciers aanvullende voorraden krijgen.”

Zachte winters zijn bedrijfseconomisch niet meteen een probleem voor de zouthandelaar. “Willems staat ook voor transport en openbare werken. We zijn onder meer gespecialiseerd in waterbouwkundige opdrachten zoals het onderhouden en herstellen van oevers. Als het niet wintert, zijn er meer mogelijkheden om in de andere afdelingen aan de slag te blijven.”