Wie zijn de drie Kempenaars die recordbedrag van 360.000 euro halen voor veulen? “We hebben hoog spel gespeeld, maar onze kwaliteit werd gesmaakt”

HERENTHOUT - Het veilingbedrijf Equbreeding.auction uit Herenthout stond de voorbije dagen volop in de belangstelling door de verkoop van het duurste veulen ooit in België. Een buitenlandse koper had een recordbedrag van 360.000 euro over voor het paar maanden oude veulen. Jody Bosteels (33) uit Bouwel (Grobbendonk), Matthias Claeys (32) uit Herenthout zetten samen met Bram van Hulle (36) uit Aalter de Belgische paardenfokkerij op de internationale kaart. “We bieden vooral kwaliteitsvolle paarden aan”, zegt Bram van Hulle.

De drie ondernemers met een voorliefde voor toppaarden schoten met hun veilingbedrijf Equbreeding.auction vorige week de hoofdvogel af. Een buitenlandse koper had tijdens de veiling in Geel een recordbedrag van 360.000 euro over voor het paar maanden oude veulen met de ronkende naam Das Machine EQ Z. Door de recordverkoop stonden de drie collega’s de voorbije dagen onverwacht in het middelpunt van de belangstelling.

Het bedrijf had de voorbije jaren Herentals als maatschappelijke zetel, maar verhuisde onlangs naar Zelle in Herenthout. “Jody Bosteels was vroeger zelf een ruiter en Matthias Claeys was actief in de paardenfokkerij”, legt Bram van Hulle uit. “Terwijl de twee anderen echt geboren zijn in de paardenwereld, ben ik daar later ingerold. Omdat ik een mediabedrijf run, vroegen Jody en Matthias me voor de ontwikkeling van projecten en marketing. Het was aanvankelijk de bedoeling om een softwarepakket te ontwikkelen voor de sector, maar dat is anders uitgedraaid.”

Veiling

Equbreeding.auction zag in 2019 het levenslicht, maar niet veel later brak de coronacrisis los. In juli 2020 organiseerde het drietal een eerste veiling. “We merkten zelf dat er een opkomst was van online veilingen, maar die speelden vooral op de massaverkoop in. Het was onze bedoeling om een veiling op te starten met vooral kwaliteitsvolle paarden”, legt Bram van Hulle uit.

Het veilinghuis heeft al in totaal voor net geen 2,25 miljoen euro aan Belgische raspaarden en -veulens kunnen verkopen aan binnen- en buitenlandse kopers.

Recordverkoop

De recordverkoop van het veulen vond voorbije woensdag plaats tijdens een zogenaamde hybride veiling. Naast de online veiling was er voor de eerste keer ook een gelijktijdige verkoop in Stal de Eyckenhoeve in Geel, waar ongeveer 350 geïnteresseerden aanwezig waren.

“Het veulen dat geveild werd, is afkomstig van een Oost-Vlaamse fokker. Het gaat om de volle broer van de hengst Emerald, die op olympisch niveau sprong. Er zijn al wel halfbroers van Emerald, maar dit veulen is de enige volle broer”, zegt Bram Van Hulle. “Een Amerikaanse koper die ook zelf aanwezig was, had 360.000 euro geveild voor het veulen. We hadden eigenlijk gehoopt op een bedrag van 150.000 euro, maar het is meer dan het dubbele geworden. Er waren verscheidene gegadigden die hun oog hadden laten vallen op het veulen.”

Dankzij de medewerking met Niels Haesen uit Geel en de Ierse olympische springruiter, Darragh Kenny slaagden ze erin om de verkoop van het veulen succesvol af te ronden.

4.000 jobs

Het vorige record bij de veiling van een veulen lag op 167.500 euro. In 2021 veranderde bij het Kempense veilingbedrijf het duurst verkochte embryo voor 76.000 euro al van eigenaar. “Deze recordverkoop bevestigt de kwaliteit van de Belgische paardenfokkerij. In de springdiscipline behoren Belgische paarden tot de absolute top. Het geeft ook een enorm boost aan de Belgische economie in het algemeen. De Belgische paardensport is goed voor bijna 4.000 jobs en heeft een toegevoegde waarde van ruim 300 miljoen euro”, legt Bram van Hulle uit. “Dit jaar organiseren we alleen nog een veiling van embryo’s. Maar we beginnen al wel te werken aan de collectie voor de volgende verkoop van paarden.”

De trein lijkt nu wel definitief vertrokken voor Equbreeding.auction. “We zijn enorm blij dat we meteen met een eerste editie de Belgische fokkerij internationaal op de kaart hebben kunnen zetten”, vertelt Matthias Claeys. “We hebben hoog spel gespeeld met een kwalitatieve selectie van jonge paarden, embryo’s en veulens. Gelukkig werd die kwaliteit door de verschillende investeerders gesmaakt.”