ezgif.com-webp-to-jpg-converted De vaste klanten van de nog resterende restaurants reageren ontgoocheld op de beslissing van Hema. Foto: Bert De Deken

“Wie sluit er nu een restaurant dat goed draait?” Klanten in Turnhout en Gent reageren teleurgesteld, Hema verklaart beslissing

Het mag er dan minder gezellig zijn dan in een doorsnee brasserie, toch zitten de cafetaria’s van de Hema-winkels in Gent en Turnhout elke dag tjokvol. Veel klanten betreuren dan ook dat ze over drie weken sluiten. Hema heeft een logische verklaring, maar toch: “Wie sluit er nu zo’n goeddraaiend restaurant?”

Het populaire restaurant van de Hema van Turnhout sluit op 6 januari de deuren, dat in Gent een dag later. Het zijn nog de enige twee winkels in Vlaanderen die naast het winkelgedeelte ook een eet- en drankgelegenheid heeft. In Brussel en op de Meir in Antwerpen kan je sinds vorig jaar al geen koffie of snacks meer krijgen in de Nederlandse keten.

De vaste klanten van de nog resterende restaurants reageren ontgoocheld op de beslissing van Hema. Vooral omdat het er zo goedkoop was. “Waar kunnen we nu nog terecht voor een worstenbroodje of zo’n heerlijke erwtensoep, met van die donkere boterhammen erbij? Dat restaurant draait hier toch goed? Waarom moet het dan dicht?”, klinkt het bij de klanten in Turnhout. Zij begrijpen de beslissing van Hema niet, maar beseffen wel dat hun protest weinig zal veranderen en dat Hema zeker niet meer zal terugkomen op zijn beslissing. “Ook al is die sluiting een heel domme zet”, zegt een vaste klant.

Foto: BERT DE DEKEN

Hetzelfde verhaal op de Korenmarkt in Gent. “Wie sluit er nu een goeddraaiend restaurant? Veel horeca-uitbaters zouden er voor tekenen om elke dag zoveel klanten over de vloer te krijgen. Onbegrijpelijk.”

Wel nog restaurants in Nederland

Bij Hema hadden ze die reacties wel verwacht. Maar soms moet je keuzes maken, klinkt het daar. “We kunnen die ontgoocheling bij de klanten best begrijpen. En wij vinden dat zelf ook jammer. Maar het is niet onze kernactiviteit. De sluiting maakt deel uit van een optimalisatie-oefening. Het is zeker niet zo dat ze niet rendabel zijn, alleen het is te veel extra werk en je hebt te veel personeel nodig om zo’n restaurant te runnen”, zegt Carla Velghe, algemeen directeur in België. “En in plaats van koffie of taart zullen we hen een breder assortiment kunnen aanbieden.”

In Nederland is dat anders. Daar heeft ongeveer een winkel op twee een restaurant. En die blijven er ook. Het is gewoon gemakkelijker en meer rendabel om veel restaurants te runnen en te beleveren dan wanneer het er maar twee zijn, is de uitleg.

Carla Velghe, algemeen directeur in België. Foto: Hema

De vrijgekomen keuken- en restaurantruimtes zullen in eerste instantie afgesloten worden, maar het is de bedoeling om ze mee te integreren in de winkels, zodat die wat groter worden.

100 winkels

En het personeel? Normaal gezien blijft dat allemaal aan boord en verhuist het naar de winkels. “Tenzij ze zelf aangeven dat ze liever in de horeca blijven werken, dan zoeken we samen een oplossing”, klinkt het nog.

Sommige klanten vragen zich af of de sluiting van de restaurants een teken aan de wand is en er straks ook winkels dicht gaan, maar dat spreekt directeur Carla Velghe fors tegen. “Neen, absoluut niet, het gaat beter dan ooit met Hema”, zegt ze. “Onlangs hebben we de 100ste winkel geopend in ons land. Volgende week opent de 101ste, in Wetteren. En volgend jaar komen er nog eens acht bij.”

Zonder restaurant, wel te verstaan. “Dat past niet meer in onze strategie voor Vlaanderen.”

Het terras van de Hema in Gent: met zicht op het reuzenrad. Foto: fvv