De Dienst Begeleid Werken Zuiderkempen binnen MPI Oosterlo uit Geel lanceerde enkele jaren geleden samen met Pasform het concept Zorg Voor Werk!. Dat project leidde mensen met een beperking op tot ervaringsdeskundigen, zodat zij zelf bedrijven, scholen, organisaties en overheden kunnen informeren over werk op maat van een beperking. Want veel mensen met een beperking willen graag een job uitoefenen, maar komen toch niet aan de bak omdat de werkomstandigheden niet zijn aangepast.
Vanuit hun persoonlijke ervaring kunnen ze als geen ander vertellen wat er precies nodig is om tot een echte inclusieve maatschappij te komen. Omdat deze aanpak vertrekt vanuit de mogelijkheden en talenten in plaats van de beperkingen van deze werkwilligen, trok die de aandacht van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie. Die stelde daarop subsidies ter beschikking voor het volgende traject rond de opleiding van inclusieve werkexperten.
Inclusievere werkvloer
“Het doel van deze cursus van vijf opleidingsmomenten is om onze werkexperten te leren hoe ze aan werkgevers heel praktisch duidelijk kunnen maken hoe die inclusiever kunnen werken. Dat kunnen zowel bedrijven zijn die al mensen met een beperking verwelkomen op de werkvloer, maar ook ondernemingen die zich daarvoor willen openstellen, maar niet goed weten wat het precies allemaal inhoudt”, zegt jobcoach Raf Hensbergen van Dienst Begeleid Werk Zuiderkempen.
Bij de opleiding werden de zogenaamde ervaringsexperten – werkwilligen met een verstandelijke beperking – individueel gekoppeld aan een professional zoals een jobcoach, maatwerkcoach of iemand uit het bedrijfsleven. Samen doorliepen ze het hele traject, waarbij ze op de slotdag dinsdag zichzelf als duo moesten pitchen als inclusieve werkexpert.
Heel Vlaanderen?
Uniek is dat de duo’s in hun regio nu heel concreet advies op maat kunnen geven aan geïnteresseerde werkgevers. “De ervaringsexperten kunnen vanuit hun persoonlijke ervaringen precies vertellen wat er ontbreekt of wat beter kan, de professional kan dan meer op sociaal-economische vragen antwoorden. De experten peilen naar de motivatie van de werkgever en of hij al een concreet idee heeft welke taak een werknemer met een beperking precies zou kunnen uitoefenen. Eventueel kan de expert dat met een rondgang in het bedrijf zelf aangeven, of zelfs de taak zelf even uitproberen. Maar ook het toegankelijke taalgebruik in een vacature kan bijvoorbeeld bekeken worden. En voor werkgevers die nog niet helemaal overtuigd zijn van inclusieve tewerkstelling kunnen ze misschien als inspirator dienen.”
De opleiding in Geel met de 28 ‘afgestudeerden’ is het pionierswerk dat in september een herhaling krijgt in Gent. “Als dat een beetje loopt, is het de bedoeling om heel Vlaanderen inclusieve werkexperten te gaan opleiden en zo aan een betere wereld te werken. Ja, die start in de Kempen, maar eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk. Kempenaars staan met beide voeten stevig op de grond, ze pakken de koe bij de horens en gaan voor een praktische aanpak”, zegt Raf Hensbergen met een lachje.