pidpa

Weer stap bezet richting fusie Pidpa en water-link

Op 5 oktober 2021 organiseerden Pidpa en water-link (het waterleidingbedrijf van regio Antwerpen), in aanwezigheid van Vlaams minister Zuhal Demir een persmoment waar zij hun gezamenlijke toekomstplannen hebben toegelicht. Door hun krachten te bundelen willen deze bedrijven zich verder wapenen tegen de toekomstige wateruitdagingen. "Water wordt een werkwoord", stellen beide waterbedrijven. Zij zoeken al enkele jaren toenadering, en hebben al enkele belangrijke stappen gezet om te fusioneren.

 

24 uur per dag lekker drinkwater uit de kraan bij je thuis, water op maat voor de industrie, een oplossing voor regenwater: voor velen in Vlaanderen is dat vandaag een vanzelfsprekendheid. Het waterlandschap verandert echter: waterbedrijven moeten steeds meer inspanningen leveren om aan hun opdrachten te blijven voldoen. “Onze waterhuishouding is, onder meer door de klimaatverandering, ernstig verstoord”, aldus Pidpa. “De gevolgen zijn zichtbaar, met periodes van langdurige droogte en intense regenbuien. Voor de waterbedrijven vormt dit de uitdaging om te blijven streven naar een duurzaam evenwicht zodat ook de toekomstige generaties nog kunnen blijven genieten van voldoende, zuiver (drink)water.”

Pidpa en water-link, de twee waterbedrijven uit de provincie Antwerpen, zijn al meer dan 100 jaar actief in de drinkwatervoorziening en bijna twintig jaar als rioolbeheerder. Deze twee waterspecialisten blijven zich – met de nodige kennis en ervaring – engageren tot een modern, duurzaam integraal waterbeleid. De voorbije jaren zijn deze waterbedrijven meer en meer gaan samenwerken.

“Een eerste belangrijke stap werd gezet in 2018 toen beide partijen een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend”, aldus André Gantman, voorzitter van water-link. “Een samenwerking die op de eerste plaats gericht was op het gezamenlijk investeren in transportinfrastructuur en dat ten belope van 42 miljoen euro.” In het licht van de verlenging van Pidpa als opdrachthoudende vereniging, liet de raad van bestuur van Pidpa in 2020 door adviesverlener KPMG een strategische studie opmaken die mogelijke toekomstscenario’s voor het bedrijf in kaart brachten.

“Uit deze studie bleek dat een samenwerking met water-link de beste waarborg biedt voor een duurzame watertoekomst voor onze klanten en gemeenten, waarbij leveringszekerheid, service, kwaliteit en kostprijs centraal staan”, aldus Mieke Van den Brande, voorzitter van Pidpa. “Voor ons het sein om gesprekken aan te knopen met water-link en na te gaan hoe we de huidige samenwerking verder konden uitdiepen.”

Ondertussen zijn we nu een jaar verder en zijn er al een aantal belangrijke stappen gezet naar een fusie toe. “Bijna vanzelfsprekend viel onmiddellijk op hoe complementair beide bedrijven aan elkaar zijn”, aldus André Gantman. “Zij vormen een mooie aanvulling op elkaar sterktes,  niet alleen qua waterbronnen, maar ook naar hun werkingsgebied en het bedienen van zowel particuliere als industriële klanten.”

“Vandaag, 5 oktober 2021, wensen beide partijen –door het ondertekenen van een Letter of Intent- zich formeel te engageren om een fusievoorstel  in het najaar van 2022 aan de vennoten voor te leggen. Het zijn immers onze vennoten die het laatste woord hebben over de toekomst van onze bedrijven”, aldus Mieke Van den Brande.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, lanceerde in 2020 de ‘Blue Deal’, een actieplan dat via 70 maatregelen structureel de strijd wil aanpakken tegen droogte en waterschaarste. “Vanzelfsprekend hebben ook de waterbedrijven binnen deze Blue Deal een cruciale rol te vervullen”, aldus Minister Demir. “Zij beschikken over de nodige kennis, ervaring en middelen om de doelstellingen van de Blue Deal mee waar te maken  op het terrein. Wanneer twee waterbedrijven, zoals Pidpa en water-link, dan ook de krachten willen bundelen om nog krachtdadiger te kunnen optreden binnen een duurzaam integraal waterbeleid, dan kan ik dat alleen maar toejuichen.”