LMJ Construct team in Turnhout biedt een totaalconcept van bedrijfsvoertuigen, opleggers en diepladers op maat van de transport- grond en bouwsector. De zaakvoerders van het bedrijf volgden vorig jaar een Familio-traject. Martine Noyens, die de zaak runt met haar echtgenoot Luc Van Gorp, vond het alvast een meerwaarde.
“De aanleiding voor ons om deel te nemen, was dat wij een familiale kleine KMO zijn”, vertelt Martine. “Mijn man en ik hebben de zaak opgestart. Ondertussen werken onze zonen, Rik en Carl, beide twintigers, ook mee. Je bent altijd maar bezig met de business. Dit was een kans om ook eens aandacht te geven aan hoe de toekomst er zou kunnen uitzien met een overdracht aan de volgende generatie. Nu ligt de eindverantwoordelijkheid nog bij ons. Maar we wilden daarin evolueren, zodat onze zonen zich ook geëngageerd kunnen voelen.”
Voor Martine Noyens en haar man Luc Van Gorp was het belangrijk om te onderzoeken hoe zij en de volgende generatie praktisch en doelmatig kunnen samenwerken. En hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun professionele samenwerking gescheiden kan blijven van de familierelatie, zodat die laatste nooit in gevaar komt.
“Je hoort soms heel schrijnende verhalen van mensen die hun levenswerk verloren zien gaan, of familiebanden die worden opgeblazen, dus dat hoop je zelf te kunnen voorkomen”, zegt Martine Noyens. “Via Familio hebben we een manier gevonden om sluimerende frustraties en andere dingen te benoemen en aan te pakken. Dat bevordert het positief samenwerken. Het gaat er bijvoorbeeld niet om of iemand wel of geen gelijk heeft. Maar als er teleurstelling leeft, door een verschil in zienswijze, of opvatting, is er nu een platform om dit te kunnen bespreken.”
Het Familio-traject houdt in dat je vanuit je bedrijf deelneemt aan een reeks van 9 groepssessies, waar je ervaringen uitwisselt met collega-ondernemers.
“Die formule heeft een aantal voordelen”, weet Martine. “De bijeenkomsten zijn ’s avonds en aangezien je er toch naartoe moet, verplicht jou dat om de materie ook op te pakken, er mee bezig te zijn. Soms was het confronterend, maar ik voelde ook dat het nuttig was. Het heeft mij bijvoorbeeld geholpen om over sommige dingen na te denken, die tijd te kunnen geven en uit te spreken. Dat het in groep gebeurt, heeft zelfs iets geruststellends. We voelden ons er direct vertrouwd. Je bent onder gelijkgestemden, er zijn nog andere gezinsbedrijven aanwezig en je steekt van elkaar ook nog wat op.”
Bij een Familio-traject blijft de focus liggen op het proces van de overdracht. Maar dat wordt breed bekeken. Zowel de strikt beheersmatige als relationele en emotionele aspecten komen aan bod.
“De verschillende sessies zijn altijd interessant geweest”, herinnert Noyens zich. “Het is geen prietpraat. Er kwamen altijd verschillende thema’s aan bod, die ook telkens werden toegelicht door de juiste ervaringsdeskundige die nuttige inzichten bood. Zoals bijvoorbeeld ‘hoe krijg je je organigram duidelijk en bruikbaar?’, of ‘wat zijn de juridische en fiscale mogelijkheden en hoe zit het met aandelen?’ Mijn zonen hebben ook enkele zaken verteld die mij hebben doen nadenken, over hoe dingen of gewoontes soms anders overkomen dan je ze bedoelt. Het is nuttig geweest. Het is zeker aan te raden. Niet alleen om een vlot draaiend familiebedrijf te behouden; ook voor je medewerkers is het belangrijk dat zij voelen dat de bedrijfsleiding voorbereidingen treft en werkt aan een verdere toekomst voor het bedrijf. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.”
Heb je zelf plannen om je bedrijf te verkopen of een overname te realiseren? Het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) staat je graag bij met raad en daad! Volg zeker ook de activiteiten in het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht, die georganiseerd wordt van 16 tot 20 november 2020.