LCV Real Estate

Wat is Willy Naessens Group van plan met Makrogronden in Deurne? “Eén grote winkel lijkt onwaarschijnlijk”

LCV Real Estate, een projectontwikkelaar die voor de helft in handen is van de Oost-Vlaamse ondernemer Willy Naessens, gaat de site van de failliete hypermarkt Makro in Deurne ontwikkelen. LCV weet zelf nog niet wat er precies gaat komen, maar het bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van kantoren en winkels.

De hypermarkt Makro in Deurne was op 30 december 2022 de laatste keer open. Ook de vestigingen van Makro in Machelen, Eke, Sint-Pieters-Leeuw, Lodelinsart en Alleur sloten de deuren. Makro is failliet gegaan omdat het de concurrentie met andere supermarktketens en onlinewinkels niet meer aankon.

Eind 2022 bezochten de laatste klanten de hypermarkt Makro in Deurne. LCV Real Estate, een bedrijf van Willy Naessens, zoekt nu naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. Foto: Patrick De Roo

De gebouwen van die winkels staan er uiteraard wel nog altijd. De eigenaar van die gebouwen is het Duitse bedrijf Metro AG. Na een lange zoektocht naar een nieuwe uitbater is Metro terechtgekomen bij LCV Real Estate, een projectontwikkelaar die voor de helft in handen is van Willy Naessens (85), die met zijn familie op de 95ste plaats staat in de Lijst van Rijkste Belgen. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 318 miljoen euro. Naessens is rijk geworden met de industrie- en zwembadenbouw en is ook bekend van het televisieprogramma The Sky is the Limit op Play4.

Innige deelneming

“Wij gaan inderdaad de zes Makrosites ontwikkelen”, zegt Willy Naessens. “Je kunt me proficiat wensen, maar je mag ook ‘innige deelneming’ zeggen, want er is veel werk aan.”

“Je kunt me proficiat wensen, maar je mag ook ‘innige deelneming’ zeggen, want er is veel werk aan”

Willy Naessens

Willy Naessens. Foto: Kris Van Exel

Naessens neemt hier vooral de rol op van geldschieter. Het echte werk voor de Makrosites zal gebeuren door Dirk Deroose, CEO van LCV Real Estate én van Willy Naessens Group. “Eigenlijk is dit nieuws vroeger uitgelekt dan we zelf hadden gewild”, zegt Deroose. “We hebben nog geen concrete plannen met de sites. Maar we hebben wel een exclusiviteitsovereenkomst met Metro AG gesloten om de sites van Makro te ontwikkelen. Het is dus aan ons om die terreinen een zinvolle invulling te geven.”

Willy Naessens vertelde eerst enthousiast dat LCV Real Estate de sites van Makro had ‘gekocht’. Dat is strikt genomen niet correct. Metro AG is vandaag nog steeds de eigenaar van de gebouwen, maar besteedt de ontwikkeling ervan dus wel uit aan LCV Real Estate.

Veel interesse

De vraag is nu: wat gaat er precies op de site van Makro in Deurne komen? LCV Real Estate weet het dus zelf nog niet, maar de kans is heel klein dat het woningen zullen zijn. “Daarin zijn we niet gespecialiseerd”, zegt Dirk Deroose. “Er is wel veel interesse van ondernemers om op de sites iets te doen. Sinds het nieuws is uitgelekt, staat mijn telefoon roodgloeiend. Of er één grote winkel komt, zoals Makro? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Maar laten we dit eerst rustig bekijken.”

“Of er één grote winkel komt, zoals Makro? Dat lijkt me onwaarschijnlijk”

Dirk Deroose

Dirk Deroose. Foto: rr

Volgens Willy Naessens is er zowel interesse van handelaars als van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Dat past ook perfect in het plaatje van LCV. Het bedrijf van Willy Naessens en Dirk Deroose bouwt momenteel bijvoorbeeld een nieuwe Albert Heijn in Geel en ook een kmo-terrein in Kallo (Beveren). LCV heeft ook projecten in Nederland en Roemenië.

“De hypermarkten van Makro zijn goed gelegen en bieden mooie kansen om iets te ontwikkelen”, zegt Dirk Deroose. “Ik ga in de komende maanden met veel mensen spreken en zoeken naar een zinvolle invulling. Geef ons nu de tijd die we daarvoor nodig hebben.”

Auto’s in Makro Deurne

Er is wel één prangende vraag. Vandaag staat het Makrogebouw in Deurne vol met auto’s van de Beerens Groep. “Tijdens de coronacrisis is de levering van nieuwe wagens vertraagd, omdat veel onderdelen ontbraken”, zegt Koen Van den Bergh, operationeel directeur en mede-eigenaar van de Beerens Groep. “Intussen is die achterstand weggewerkt en krijgen we veel meer auto’s tegelijk binnen. In Makro Deurne staan nu binnen in de winkel én op de parking zo’n 1.500 leasewagens die op het einde van hun contract zijn. Ze worden uitgevoerd naar Oost-Europa. We stockeren die wagens ook op andere plaatsen, maar we hebben de ruimte van Makro Deurne nog tijdelijk nodig als extra opslagplaats. Ik weet niet voor hoelang dat nog nodig is, misschien een jaar of meer.”

Makro Deurne staat vandaag vol met auto’s. Foto: ATV

Dirk Deroose zegt dat die auto’s voorlopig in het Makrogebouw in Deurne mogen blijven staan. “Wij respecteren alle overeenkomsten die Metro AG heeft gesloten met andere bedrijven”, zegt hij. “Wij zoeken niet het conflict op.”