Phishing is vandaag een van de meest voorkomende vormen van fraude. Hierbij hengelen dieven naar bankgegevens of bankcodes van hun slachtoffers. Hun modus operandi is vaak hetzelfde: ze sturen je een e-mail, sms, of berichtje via Facebook Messenger of andere sociale media. In dat bericht staat een link naar een vaak nagenoeg perfect gekopieerde website.
“We werden de laatste dagen al enkele keren gecontacteerd door klanten”, vertelt Luc Van Lommel, accountant en zaakvoerder van ABF Kempen. “Er is een valse email aan het rondgaan. Het lijkt allemaal officieel. En ja, sommigen hebben helaas geld terug te ontvangen.”
In deze variant gaat het om een nagemaakte e-mail van de Federale Overheidsdienst Financiën, die een terugbetaling van belastingen belooft. Het bedrag staat er bij, en enkele muisklikken verder kan u uw rekeningnummer ingeven.
Van Lommel wil mensen waarschuwen om niet zomaar door te klikken. “Wellicht zullen sommigen te snel willen antwoorden, en dan zullen er ongetwijfeld problemen ontstaan.” Niet enkel zelfstandigen krijgen de malafide vislijntjes toegeworpen. “Je ziet hetzelfde probleem en dezelfde emails ook bij gewone belastingsplichtingen binnenkomen.”
Terugbetaling via uw rekening?
Opgelet: als u ons geen rekeningnummer bezorgt, moet u dit bedrag zelf innen in een postkantoor. We sturen u in dat geval een postassignatie. De post betaalt dit bedrag alleen contant uit. Dit is een onveilige en duurdere betalingsmethode die de betaling voor ons en voor u vertraagt. In geval van een gemeenschappelijke aanslag moet u zich bovendien samen met uw partner aanmelden op het postkantoor. |
Nog openstaande schulden ? Als u nog schulden heeft, kunnen wij dat bedrag wel geheel of gedeeltelijk gebruiken om die schulden af te rekenen. U krijgt daarvan dan bericht en wij betalen u dan alleen het eventuele overschot terug. |