slagerij Staes Van Zummeren

Volautomatische slagerswinkel wordt primeur voor Benelux

TURNHOUT – Een volautomatische slagerswinkel, die voorlopig een unicum is in de Benelux. Dat zijn de plannen waarmee het slagerskoppel Jan Staes en Ann Van Zummeren op dit moment aan de slag is. Twee jaar geleden sloten ze hun klassieke winkel om voluit in te zetten op verkoop via automaten en online bestellingen. Dat concept wordt nu uitgebreid naar een volautomatische winkel. Die zal openen kort voor of kort na de feestdagen.

Naast de bestaande zaak van slagerij Staes-Van Zummeren in de Turnhoutse Patersstraat hebben de zaakvoerders twee leegstaande panden gekocht. De benedenverdiepingen daarvan worden nu uitgebroken om er de nieuwe handelszaak te installeren. Dat wordt een volautomatische slagerswinkel, met een centrale zuil waarop de klant kan aanduiden wat hij wenst. Betalingen kunnen met een bankkaart, maar ook met automaten zoals in de bestaande automatenshop. “Ook de bestellingen kunnen er worden afgehaald”, licht Jan Staes toe. “Het aanbod van onze ambachtelijke producten breidt sterk uit en we denken eraan om met andere lokale producenten samen te werken. De winkel zal open zijn van 6u tot middernacht. De huidige automatenshop blijft dag en nacht open voor onder andere snacks.”

Werk en privé

Twee jaar geleden gooiden Ann Van Zummeren en Jan Staes het concept van hun zaak om met de bedoeling wat meer tijd te krijgen voor hun gezin. De winkel sloot en ging over in een onlineshop en een automatenshop. In die automatenshop kan Jan Staes maar een beperkt deel van zijn assortiment aanbieden. En dus werd al snel gezocht naar een manier om die automatenshop uit te breiden. De voorbije lockdown gaf de doorslag. “Omdat wij al veel ervaring met thuisleveringen hadden, groeide het klantenbestand snel aan”, vertelt Jan in Gazet van Antwerpen. “We namen weer meer mensen in dienst, maar dankzij de keuze die we twee jaar geleden maakten, kunnen we dat ook beter combineren met ons gezinsleven.” Dat zoon Kobe ondertussen ook heeft gekozen voor een opleiding als slager, heeft eveneens meegespeeld in de beslissing.

Het is de bedoeling om de nieuwe zaak te openen op 1 november. Mocht dat niet lukken, dan wordt de openingsdatum ineens verschoven naar januari. “Want tijdens de feestmaand december is het te druk in de slagerij”, klinkt het.