bedrijventerrein Kluis Foto: ram

Voka vraagt duurzame oplossing voor warmtenet op bedrijventerrein De Kluis

Het warmtenet op het bedrijventerrein De Kluis in Hoogstraten is volgens werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen voorlopig een mislukking. De warmte wordt opgewekt via een verouderde gasinstallatie, met hoge kosten voor de bedrijven die er op aangesloten zijn.

De recente uitbreiding van de industriezone met 42 hectare kreeg als eerste in Vlaanderen een warmtenet. Bij de aanleg zes jaar geleden ondertekenden de betrokken partners symbolisch een warmtebuis, die later in een sleuf werd gelegd.

“Er is jaren geleden een groene belofte uitgesproken”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Maar daar blijft het bij. Het beleid faalt, de ondernemer betaalt. Want door de jarenlange stilstand dreigen bedrijven zelfs hoge boetes te moeten betalen. De warmte wordt al jaren opgewerkt via een hele dure en verouderde back-up gasinstallatie. Met hele hoge energieprijzen tot gevolg.”

“Eerdere pogingen onder leiding van Fluvius om via aardwarmte van onder de grond en diepe geothermie groene energie op te wekken, bleken technisch niet haalbaar.” In tussentijd heeft Fluvius naar andere oplossingen gezocht, maar die bleken te duur. De beheerder mikt nu op een nieuwe oplossing in de loop van 2025, maar volgens Voka willen ondernemers absolute garanties over een voldoende rendement.

Boetes

Voka vraagt een definitieve oplossing en wil op korte termijn met de betrokken partijen rond de tafel zitten. “Verschillende bedrijven hebben intussen zonnepanelen gelegd om hun aandeel aan groene energie op te krikken. Een aantal bedrijven moet door de stilstand mogelijk boetes betalen. Zo moet je als bedrijf een EPB-aangifte indienen, uiterlijk vijf jaar na de goedkeuring van je stedenbouwkundige vergunning. In zo’n aangifte moet je onder meer aangeven hoe groot het aandeel aan groene stroom is. Data waar nog geen enkel bedrijf over beschikt”, stelt Tom Laveren.

Intercommunale IOK, die de uitbreiding van De Kluis mee ontwikkelde, erkent het probleem. “Netbeheerder Fluvius werkt aan een duurzame oplossing in plaats van een gasgestookte installatie”, legt Dimitri Deiteren van IOK uit. “Die is nog niet gevonden. Dit najaar komt een nieuwe aanbesteding die hopelijk volgend jaar resultaat oplevert.”