De economie in de regio’s Mechelen en Kempen krijgt de laatste tijd serieuze klappen en de nieuwste Voka-enquête toont aan dat die donkere periode nog niet voorbij is. “Zeven op de tien bedrijven schat de economische situatie op dit moment negatief tot zeer negatief in en ziet ook niet meteen beterschap. Bij 70 procent van de bedrijven ligt de vraag lager dan normaal. En dat blijft niet zonder gevolgen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
“Eén op de vijf bedrijven overweegt in de komende zes maanden een herstructurering. Vooral de energie-intensieve industrie heeft het moeilijk. De vraag neemt af, de tijdelijke werkloosheid piekt en herstructureringsplannen worden voorbereid. Twee op de vijf bedrijven hebben vandaag al een deel van het personeel op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Ook die situatie kan niet blijven duren.”
Recordaantallen
Het aantal faillissementen in de regio’s Mechelen en Kempen bereikt dit jaar een recordaantal en gaat richting 650. Maar ook het jobverlies was nog nooit zo groot. Het cijfer voor 2024 wordt vooral gekleurd door het faillissement van busbouwer Van Hool. Voor 2024 staat de teller nu al op 3.758. De maanden november en december zitten nog niet in de cijfers, maar we zitten nu al hoger dan de drie voorgaande jaren samen (3.676). Zo blijkt uit de studie van Voka.
Lees ook: Doek valt definitief over Van Hool, meer dan 1.500 banen verdwijnen
“Harder kunnen de alarmsignalen niet klinken. Maar toch zien we dat de regeringen die hoogdringendheid onderschatten. We maken de zwaarste economische crisis in de industrie in 15 jaar mee. De coronapandemie zorgde voor een dieper dal, maar dat was tijdelijk. Vandaag zit onze industrie in de problemen en wordt die uit de markt geprijsd”, aldus Laveren.
“We hebben dringend een federale regering nodig. Er is geen tijd te verliezen.” De conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen voorspelt voor de eerste drie maanden van 2025 wel voorzichtig beterschap. Maar die is niet structureel. Het tempo van onze economie ligt nog ver onder het niveau van vóór corona, klinkt het.
Handelsoverschot
“We zien dat de klap op de arbeidsmarkt voor onze regio harder binnenkomt dan in de rest van Vlaanderen en België. Maar we zijn geen opgevers. Het arrondissement Turnhout heeft het grootste handelsoverschot van België. Met de producten en diensten die onze bedrijven maken en leveren, zijn ze erin geslaagd om een overschot van bijna 7 miljard euro te creëren. Geen enkele regio in dit land doet beter. Met de industrie als motor van die toegevoegde waarde. Met die troeven gaan we 2025 in”, zegt Laveren hoopvol.