jkoe11 FOTO IDH, Rollin Verlinde

Vleermuizen zetten projectontwikkelaar een hak: ook tweede aanvraag in Lichtaart ingetrokken

Projectontwikkelaar Peer+peper trekt de aanvraag voor het woonproject Park Gaston in Lichtaart (Kasterlee) voor een tweede keer in. Dat gebeurde na bijkomende ongerustheid over het project. Zo vreest Natuurpunt Kasterlee voor het voortbestaan van een vleermuizenpopulatie op de Kempense Heuvelrug. De projectontwikkelaar gaat nu opnieuw sleutelen aan het plan.

Het woonproject Park Gaston met 27 woningen tussen de Kloosterstraat en de Sint-Rochusstraat in Lichtaart, aan de Kempense Heuvelrug, blijft onrust veroorzaken. Een aantal buurtbewoners diende eerder namens het Actiecomité Red onze Kempische Heuvelrug bezwaar in met 1.184 handtekeningen. De tegenstanders vrezen onder meer voor een schending van het bos als een belangrijke verbinding voor dieren in het gebied.

Ontwikkelaar Peer+peper paste half mei de plannen voor Park Gaston aan, naar eigen zeggen om tegemoet te komen aan de vragen van omwonenden. Maar de opmerkingen bleven binnenkomen, zodat de ontwikkelaar maandag besliste om de aangepaste aanvraag weer in te trekken.

Grote interesse van kopers

“Het is onze bedoeling om een project op maat van Lichtaart te ontwikkelen. We gaan daarbij zorgvuldig te werk”, zegt Frederik Picard namens Peer+peper. “Voor ons is het belangrijk dat Park Gaston zo goed mogelijk in harmonie met de omgeving wordt ontwikkeld. Er is een enorme interesse van kopers voor ons project. We hopen zo snel mogelijk alles uitgeklaard te hebben met de gemeente.”

Peer+peper wil de natuurwaarde van het perceel en de randvoorwaarden nog beter in kaart brengen. “Op basis daarvan bekijkt de projectontwikkelaar hoe het plan kan aangepast worden, maximaal rekening houdend met de opmerkingen en vragen van omwonenden”, luidt het nog.

Het actiecomité met rechts achteraan Jan Thys van Natuurpunt Kasterlee overhandigde enkele maanden geleden een petitie tegen Park Gaston aan het schepencollege in Kasterlee. FOTO BVDL

Voor Natuurpunt Kasterlee is er wel degelijk gevaar voor de natuur, zoals voor de aanwezige vleermuizen. De natuurvereniging schakelde zelf een aantal vrijwilligers in om de vleermuizenpopulatie in het gebied na te gaan. “Volgens het onderzoek dat door de projectontwikkelaar was uitgevoerd, waren er geen vleermuizen aanwezig. Dit onderzoek werd uitgevoerd in de verkeerde periode: te vroeg in het jaar en met vrieskou ‘s nachts. Dan kun je uiteraard geen vleermuizen vaststellen”, zegt Jan Thys van Natuurpunt Kasterlee.

“Ons onderzoek stelde vast dat er niet minder dan zeven verschillende soorten vleermuizen aanwezig zijn in en rond het betrokken perceel. Als je weet dat er in Vlaanderen slechts 19 verschillende soorten voorkomen, dan vertegenwoordigt deze populatie meer dan een derde van alle soorten in Vlaanderen. Je zou kunnen spreken van een vleermuizenreservaat. Park Gaston zal onherroepelijke schade toebrengen aan deze populatie. Een woonproject op die plaats kan absoluut niet. Er zijn in Lichtaart voldoende alternatieven die zo goed als geen schade toebrengen aan de natuur.”