Viessmann België is op zoek naar een geschikte locatie in de Kempen. De Duitse producent van verwarmingssystemen wil een verkooppunt dat in het midden ligt tussen Limburg en Antwerpen. Er zouden ook tien bijkomende mensen aan de slag kunnen.
De afschaffing van de fiscale aftrek voor energiebesparende verwarmingssystemen heeft Viessmann geen goed gedaan. 2012 was niet zo’n best jaar. Ook niet voor de sector die zo’n 10% minder verwarmingsketels verkocht. Bij Viessmann België daalde de omzet van 112 miljoen euro naar 105 miljoen euro. Dit neemt niet weg dat het Duitse concern blijft mikken op groei. Ook in België. Patrick O, de algemeen directeur van Viessmann België mag binnen de groeiplannen van de groep in totaal 20 bijkomende werknemers aanwerven. Er zijn ook twee nieuwe verkooppunten ingepland: de Kempen en het Luikse. Viessmann wordt nu gerund vanuit een hoofdzetel in Nossegem. De groep heeft een logistieke draaischijf in Welckenraedt en stuurt verkopers en technici uit vanuit Zaventem en Roeselare.
“Wij zijn van oordeel dat 100 kilometer een goede range is voor onze mensen”, zegt Patrick O. (O: correct. Die opvallende familienaam is een erfenis van de Franse hugenoten die in de 17de eeuw massaal naar België vluchtten.)
“Wij willen ons dan ook vestigen in de streek rond Olen en Geel. Waar is nog niet duidelijk. We zijn intensief op zoek. We hielden het tot nog toe veelal bij een eigen bouwproject maar vandaag zou het ook kunnen dat we huren of kopen.”
Viessmann speelt doelgericht in op de internationale energie-ontwikkelingen. Het bedrijf werd eerder al omgeturnd van olie- naar gasketelbedrijf. Dan kwamen de condensatie- en de wandketels, vervolgens de zonneboilers en de warmtepompen. “Sinds kort maken we ook mini- en micro warmte-krachtkoppelingsinstallaties (WKK). We werken eveneens op brandstofcellen en biogas.”
De Duitse groep Viessmann realiseerde in 2011 een omzet van 1,8 miljard ero. De onderneming stelt 9600 mensen tewerk. Vanuit het hoofdkwartier in Allendorf worden 22 productievestigingen aangestuurd in 10 landen en 120 verkoopkantoren in 75 landen. Het objectief ligt voor 2017 op een omzet van 3 miljard euro.