“Op mijn werk bij SAS (internationale speler in data-analyse in Tervuren, red.) tel ik nog relatief veel vrouwelijke collega’s, maar dat wil niet zeggen dat we zelfs maar de meerderheid benaderen”, zegt Véronique Van Vlasselaer met een lachje. “Bij navraag blijkt ook dat al die vrouwen eigenlijk bij toeval in een technische richting zijn beland. Dat vind ik zowel frappant als verontrustend.”
Dat gaat overigens ook voor Véronique Van Vlasselaer zelf op. Eigenlijk droomde zij er in het middelbaar van om leerkracht Latijn te worden. “Onderwijs is juist een sector waar de vrouwen wél de meerderheid uitmaken. Maar toen ik voor de keuze stond, suggereerde een man in mijn loopclub mij om toch eens mijn licht op te steken over opleidingen als handelsingenieur en bedrijfsinformatica. Toen ik dat deed, drong het tot mij door dat het inderdaad wel eens iets voor mij kon zijn. Zonder zijn raad zou ik nooit zo een coole job als nu hebben uitgeoefend. Het probleem is dat dit voor de meeste meisjes en vrouwen op gaat: ze hebben geen idee wat werken in deze sector inhoudt.”
Onwetendheid
Het is geen kwestie van genderongelijkheid: mannen en vrouwen hebben dezelfde capaciteiten om wetenschappelijke studies tot een goed einde te kunnen brengen. Maar misschien liggen wetenschap en techniek gewoon niet in de interessesfeer van vrouwen? “Dat is dan toch vooral een gevolg van onwetendheid. Techniek doet te veel aan hamers en boren denken, terwijl er tal van richtingen mogelijk zijn die wel meer bij de persoonlijke interesse aansluiten. In mijn ogen is vooral het grote probleem dat meisjes geen echte inspirerende rolmodellen hebben in wetenschap, techniek of ICT. Daar moeten we echt aan werken.”
Véronique Van Vlasselaer heeft er haar persoonlijke missie van gemaakt om daar mee verandering in te brengen. Daarvoor beklimt ze vaak een podium, ook voor leerkrachten en klassen. “Ik draag mijn steentje bij door te laten zien dat mijn sector van de artificiële intelligentie echt cool kan zijn en dat ook vrouwen daar heel leuke dingen mee kunnen doen. Het is vooral een kwestie van gezond verstand gebruiken en creatieve oplossingen bedenken, zaken waar vrouwen ook goed in zijn. Zeker wanneer ik voor jongeren spreek, wil ik veel enthousiasme uitstralen. Zelf ben ik veel bezig met voorspellende computermodellen en daarom stel ik mij bij dergelijke voordrachten telkens voor als de waarzegster van de 21ste eeuw”, zegt Van Vlasselaer al lachend.
Geen gelijke verdeling
Er is jammer genoeg voor haar en haar vrouwelijke collega’s nog heel veel werk aan de winkel. “Zo wordt er ieder jaar in ons land de ICT Lady of the Year Award uitgereikt. Begrijp me niet verkeerd, ik sta daar 100% achter, maar eigenlijk zou die aparte wedstrijd voor vrouwen niet mogen bestaan. Want het feit dàt die bestaat, geeft aan dat vrouwelijke ICT-deskundigen tussen hun mannelijke collega’s nog niet genoeg in de kijker lopen omdat we nog lang geen gelijke verdeling hebben tussen mannen en vrouwen.”