kok

Verkorte opleiding tot hulpkok moet arbeidskrapte in horeca wegwerken: acht op tien meteen aan het werk

TURNHOUT -  Om hulpkok weg te werken als knelpuntberoep bieden CVO EduKempen en VDAB voortaan een verkorte, voltijdse dagopleiding aan. Acht van de tien eerste studenten kunnen onmiddellijk aan de slag in enkele zaken met renommée.

Hulpkok is een knelpuntberoep in de regio Turnhout. Het afgelopen jaar werden er 85 vacatures voor gepubliceerd op de website van de VDAB. Daar staan gemiddeld slechts 68 werkzoekenden tegenover die interesse hebben in het beroep. “Ook de Turnhoutse horeca kampt met een toenemende krapte”, zegt Wim Sterkens, clustermanager van het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) EduKempen. “Daarom hebben we samen met VDAB een verkort, intensief dagtraject uit de grond gestampt om af te studeren als hulpkok.”

Dat intensief mag gerust letterlijk genomen worden. Op vijf maanden tijd leerden de tien studenten niet alleen de basis van de Franse keuken, ze deden ook hun honderd uur stage en er werden Nederlandse lessen voorzien voor wie dat nodig had. “De stageplaatsen waren onder meer Taverne De Wouwer in Ravels, bistro KAN10 in Kasterlee en brasserie Koeiketel in Turnhout. Acht van onze tien studenten kregen al een contract aangeboden en hebben dus werk nog voor ze afstuderen.”

Leuk samenwerken

Peter Mariën gaat binnenkort aan de slag in brasserie Colonie 7 in Merksplas. “Ik werkte al in de zaal maar wou de andere kant, die van de keuken, leren kennen”, vertelt hij. “Toen ik begin dit jaar werkloos werd, vond ik online deze opleiding. Het was plezant, leuk ook om samen te werken met deze groep. Ik had keuze maar mijn stageplaats, Colonie 7, toonde veel appreciatie en bood me het meeste toekomstperspectief.”

Om hun afstuderen te vieren, maakten de tien leerlingen culinaire hapjes voor de uitbaters van de horecazaken waar ze hun stage deden. Het lekkers werd bereid in de keukens van Talentenschool Turnhout campus Boomgaard, waar de lessen door gingen, en geserveerd in het bijhorende restaurant L’Artimuse. Ook vertegenwoordigers van CVO EduKempen en VDAB schoven mee aan.

“De horecasector kent een sterke heropleving na de moeilijkere coronapandemie”, stelt Veerle Van Damme, manager diensten bij VDAB, vast. “Deze opleiding tot gekwalificeerde hulpkoks zorgt er mee voor dat we de openstaande vacatures van de horecawerkgevers beter kunnen invullen. We rekenen erop dat alle cursisten een mooie loopbaan in de horeca kunnen starten.”

www.cvo-kempen.be