Verbeeck M. Plastics klaar voor verdere expansie

sainsburysnatureplus_previewDe Kempen telt nogal wat geavanceerde spuitgietbedrijven. De technologie voor de verwerking van kunststoffen is heel sterk geavanceerd. Marc Verbeeck heeft van zijn familiebedrijf Verbeeck M. Plastics in Olen zijn levenswerk gemaakt. Het bedrijf wil in de komende maanden verder doorstoten.

De spuitgiettechnologie ligt aan de basis van de booming kunststofverwerkende industrie. Met name in de verpakkingssector is de vraag naar kunststofverpakkingen erg groot. “Wij werken exclusief voor de voedingsindustrie”, zegt Marc Verbeeck. “Zeker de jongeren koken steeds minder zelf. Ze gaan op restaurant of ze kopen hun bereide maaltijden in de supermarkt. Daar is de vraag naar verpakt voedsel meteen ontzettend groot.”

Verbeeck M. Plastics verwerkt in dit opzicht steeds groeiende hoeveelheden polypropyleen tot handige verpakkingen. Het aanbod aan polypropyleen is overigens bepaald groot. Zeker in de eigen regio. Dan gaat het niet enkel om BASF, Bayer, Atofina of Borealis. “Wij hebben evenwel alles zelf geïnstalleerd. De robotten, de machines, de productielijnen. We houden de hele technologie in eigen handen. Mijn vrouw en mijn twee kinderen draaien trouwens zelf mee in de productie. Wij hebben wél nog enkele werknemers voor het shiftwerk. We zijn nu ondertussen zo ver dat we met onze nieuwe matrijzen kunnen dromen van een versterkte expansie.”

Dit neemt niet weg dat de concurrentie onder de kunststofverwerkende bedrijven biezonder groot is. En in de toekomst allicht nog zal verscherpen. De markt beweegt sterk door de inbreng van nieuwe technologie

Verbeeck M. Plastics exporteert overigens een groot gedeelte van zijn productie naar het buitenland. Naar Duitsland en Nederland. Zelfs naar de Verenigde Staten. Dat gebeurt via tussenhandelaren.

Crisis? “Toch wel. Ook wij voelen dat aan,” zegt Marc Verbeeck. “Alleen mogen we blij zijn dat we voor de voedingsindustrie werken. Daar is de neergang van de vraag toch minder uitgesproken sterk. De mensen moeten nu eenmaal altijd eten. Crisis of niet.”

Verwant en interessant: