Van het trotse ATEA blijft nog nauwelijks iets over.

nokia-siemens-logoVan het ooit zo trotse telecommunicatiebedrijf ATEA in Herentals blijft nog nauwelijks iets overeind. ATEA werd in de jaren tachtig overgenomen door het Duitse Siemens. Het bedrijf werd sindsdien geleidelijk aan ontmanteld.

ATEA maakte destijds samen met Bell Telephone in Antwerpen de dienst uit in de Belgische telecomsector. Bell Telephone werd evenwel overgenomen door het Franse Alcatel, ATEA kwam onder de controle van Siemens.

De telecommarkten ondergingen revolutionaire ontwikkelingen. In die mate dat zowel ATEA als Bell Telephone meegesleurd werden in een niets ontziende maalstroom. Waarbij uiteindelijk ook Siemens zelf in moeilijkheden kwam. Het Duitse concern trok zich geleidelijk aan terug uit de IT en de telecom. ATEA werd vervolgens geleidelijk aan afgestoten en afgebouwd.

Nokia Siemens Networks, de joint venture die restanten van ATEA overnam is ondertussen nog altijd gehuisvest aan de …Atealaan. De specialist in netwerkuitrustingen stelt vandaag nog hooguit 150 mensen tewerk. De afdeling IP-TV heeft het bijzonder moeilijk.

Het Franse Devoteam nam van zijn kant de R&D-afdeling van Nokia Siemens Networks over. Ook de 150 overblijvers staan er zwaar onder druk.

OTN Systems dat destijds binnen Siemens nagenoeg als een autonome divisie fungeerde ging na de fusie tussen Siemens en Nokia in 2008 zijn eigen weg. De GIMV steunde de afsplitsing tot een bedrijf dat nu nog altijd actief is in Olen en het kennelijk bijzonder goed doet. OTN Systems ontwikkelt en levert communicatie-apparatuur voor mijnen, metro’s en olie- en gasleidingen

De Soulco Groep, een bedrijf rond de voormalige manager Tony Verbeke nam een gedeelte van de exportmarkten van het vroegere ATEA over.

In die mate dat van de ooit nog 2500 personeelsleden van het vroegere ATEA nog slechts een 300-tal overblijven.

De vakbonden vrezen dat ook voor hen de stekker op termijn zal uitgetrokken worden. Enkel de Soulco Groep biedt sterke perspectieven. Het bedrijf is ondertussen echter verhuisd naar Tessenderlo.

Ook Siemens zelf is in België nog hooguit een schim van wat het ooit was. Het bedrijf van André Bouffioux runt nog een goed draaiende fabriek in Huizingen. De omzet is ondertussen teruggevallen tot 1 miljard euro. Het gaat dan voornamelijk om commerciële orders in de energiesector, de openbare infrastructuur, de gezondheidszorg en de industriële infrastructuur.