UniFly gaat de lucht in tijdens dronebeurs

uniflyDit weekend vindt in Brussel de beurs Drone Days plaats. Bij die gelegenheid wordt UniFly gelanceerd, een spin-off van onderzoeksinstelling VITO in Mol. Als softwarebedrijf ondersteunt UniFly de veiligheid in het luchtruim door de voorkomen dat drones, helikopters en vliegtuigen met mekaar in botsing komen. Met een mobiele app kan je als privé-dronegebruiker nagaan of je op een bepaalde plaats mag opstijgen en kan je een vlucht melden.

UniFly ontwikkelde een softwareplatform dat dienst doet als centrale database voor dronegerelateerde toepassing. Naast de structuur van het luchtruim en de beschikbare dronewetgevingen bevat het systeem gegevens van drones, dronegebruikers, geplande vluchten, vluchten in uitvoering en als uitgevoerd. De essentie is dat er conflicten vermeden worden door ervoor te zorgen dat enerzijds de dronegebruikers kunnen bepalen of hun (geplande) vlucht kan doorgaan binnen het wettelijk kader en zonder dat het conflicteert met andere geplande luchtvaartactiviteiten. En anderzijds wil het de gebruikers van de bemande luchtvaart laten weten dat er drones in de buurt zijn.

Eerste kapitaalronde
In een eerste kapitalisatieronde brachten het SOFI-fonds van PMV en QBIC geld in zodat de verdere ontwikkeling van het product gegarandeerd is en de internationalisering voort kan worden uitgebouwd. Het Venture Development Team van VITO ondersteunde UniFly in het opstellen van het businessplan en in het vinden van kapitaal.

Van bij de start is Unifly sterk internationaal gericht. De eerste commerciële successen zijn dan ook te vinden buiten België, waar de wetgeving tot nu toe niet van kracht is. De aandeelhouders van UniFly combineren een mix van knowhow: luchtverkeers­leiders, piloten en een onderzoeksorganisatie met ervaring in droneprojecten, VITO.