TWERK Foto: Dieter Daniëls

TWERK, dat mensen met autisme tewerkstelt, ontwikkelt app voor werknemers

Het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen maakt en verpakt chocolade en stelt 35 mensen met autisme te werk. Om haar werknemers te ondersteunen ontwikkelt TWERK nu een app. Die zal de werknemers helpen om gevoelens en gedachten te structureren, evaluaties te overlopen en in dialoog te gaan met familie en begeleiders.

De provincie Antwerpen investeert dit jaar 500.000 euro in innovatieve projecten in de sociale economie. “Hoeveel vacatures er ook zijn, er zijn nog altijd mensen die moeilijkheden ondervinden om in de arbeidsmarkt aan de slag te geraken”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor sociale economie bij de provincie.

“Daarom willen we investeren in nieuwe projecten die deze mensen helpen om in aangepaste omstandigheden op de arbeidsmarkt terecht te kunnen. Uit de vele voorstellen na een projectoproep heeft een jury zes initiatieven geselecteerd die aanspraak kunnen maken op onze subsidies.”

TWERK
Gedeputeerde Kathleen Helsen (midden) bij TWERK met de 6 geselecteerde projecten – ©provincie Antwerpen, Foto: Dieter Daniëls

Eén van die bedrijven is TWERK uit Herentals, waar mensen met autisme een app gebruiken om te communiceren. Zij kunnen rekenen op 90.832 euro- van de provincie. Een tweede project in de Kempen is Working Station in Turnhout dat mensen opleidt tot coach van anderstalige nieuwkomers, zij worden ondersteund met zo’n 65.000 euro.

DIALOGZ

Bart Michiels, coördinator marketing en communicatie van TWERK, vertelt: “We merken de laatste tijd dat nieuwe medewerkers vooral vertrouwd zijn met apps op de smartphone. Daarom beslisten we om zelf een mobiele app te bouwen die onze werknemers helpt om te communiceren en om structuur te brengen in hun dag”.

De app, DIALOGZ, ziet er voor iedereen anders uit. Hij past zich aan op basis van de persoonlijke voorkeuren van de werknemer. “Elke werknemer kan in de app zijn gevoelens en gedachten structureren, de dagplanning raadplegen, evaluaties overlopen of in dialoog gaan met familie en begeleiders. In de app beantwoorden ze vragen niet alleen in tekst, maar ook in cijfers en kleuren. Dat helpt hen om hun gevoelens beter te uiten.”

Breed inzetbare tool

TWERK gebruikt de steun van de provincie Antwerpen om het bereik van de app te vergroten. Eens de app voor eigen gebruik op punt staat, wordt die getest door de werknemers van drie partnerorganisaties. “In de volgende fase in 2025 willen we de app aanpassen zodat die door een grotere groep kan gebruikt worden, zoals anderstaligen en laaggeletterden. Daarvoor gaan we samenwerken met een aantal andere collega’s uit de sociale en inclusieve economie”, vertelt Bart.