COVR Netropolix event

Twee transformaties in de congressector in twee jaar tijd

COVR, het zusterbedrijf van Netropolix uit Geel dat instaat voor de ondersteuning van internationale medische congressen, onderging vorig jaar een transformatie van fysieke naar volledig virtuele congressen. Nu is er opnieuw zo’n cruciaal schakelmoment: van virtuele congressen naar een hybride opstellingen. Ondernemers Tim Sleebus, bestuurder bij Netropolix en audiovisuele partner Michael Van Rooy van Techni-Congress omarmen deze uitdaging.

Corona hield ons massaal binnen in onze eigen cocon. Als je business dan gebaseerd is op de technische ondersteuning van internationale medische congressen, dan is dat een bittere pil om te slikken. Zo ook voor COVR uit Geel, een zusterbedrijf van Netropolox. COVR werkt al vele jaren samen met Techni-congress uit Beerse, een expert in audiovisuele technieken. Gelukkig bleven de partners niet bij de pakken zitten en werkten ze aan een volledig virtueel platform om medische specialisten online met elkaar te laten connecteren en kennis te delen. Deze slimme oplossing bleek er één te zijn met impact.

“Door de virtuele congressen werd het audiovisuele deel plots een IT-gegeven. Er was geen geluidsversterking meer nodig in grote zalen, geen projecties op schermen …  Alles passeerde via kleine schermen en headsets. Hierdoor hadden we uiteraard minder controle over de beeld- en audiokwaliteit. Niet iedere spreker of moderator heeft een goede webcam, microfoon of internetconnectie. En als er geen internet is, dan is er ook geen congres. Het audiovisuele stuk beperkte zich dus tot wat laptops”, aldus Michael Van Rooy van Techni-Congress. Netropolix zag zijn kans, en heeft in enkele maanden tijd een volledig nieuw virtueel platform ontwikkeld.

Nu de coronamaatregelen echter stukje bij beetje wegvallen en congressen weer fysiek mogen doorgaan, is er gekozen voor een tussenoplossing: hybride congressen. Hierbij volgen bezoekers en sprekers de sessies zowel van thuis uit als ter plaatse. Geluidsversterking en beeldprojectie zijn weer noodzakelijk. Met extra materiaal en techniekers zorg je ervoor dat ook de mensen op het virtueel platform de ideale beleving ervaren.

Dat de hybride congressen een blijver is, daar zijn Tim Sleebus van Netropolix en Michael Van Rooy het over eens. “Op technisch vlak kunnen we dus wel stellen dat de hybride opstelling vandaag geen enkele beperking meer heeft. De uitdaging zit ‘m nu vooral in het samenbrengen van de fysieke en de virtuele wereld. Wat alleszins zeker is, is dat het businessmodel zal veranderen. Wij als ondersteuner trachten de toekomst te voorspellen en erop in te spelen met de gepaste technologie”, aldus Tim Sleebus.