Een uniform horecareglement ter bevordering van het veilig uitgaan, daarvoor waren de Turnhoutse horecauitbaters al langer vragende partij. “We vroegen om middelen en regels om ons te wapenen tegen het gevoel van straffeloosheid dat in het nachtleven weleens aanwezig is”, zegt Dries Verdick van De Zwarte Ruiter. “We willen dat klanten beseffen dat er een gevolg wordt gegeven aan wat ze verkeerd doen”, duidt Paul Versteylen van Café Sint-Pieter.
“We hebben de mosterd gehaald bij het voetbal”, zegt schepen Stijn Adriaensens (N-VA). “Wie zich in een stadion misdraagt, kan een stadionverbod krijgen. Dat willen we ook in de horeca toepassen. We hebben een taskforce samengesteld waarin ook de politie en de GAS-ambtenaar zijn betrokken om een reglement op te stellen.”
Plaatsverbod
In het reglement staat waaraan de klant zich moet houden, maar ook dat de cafébaas mag vragen naar de identiteitskaart van de klant en klanten die zich geregeld misdragen, een plaatsverbod mag opleggen. Dat plaatsverbod kan ook voor de andere horecazaken gelden en klanten die dat niet respecteren, riskeren een GAS-boete van 175 tot 500 euro.
De horeca krijgt ook een eigen meldpunt bij de politie, zodat deze sneller kan tussenkomen bij ernstige hinder in het uitgaansleven. “De stad engageert zich om het horecapersoneel op te leiden, zodat zij weten waarop ze moeten letten om een sluitend dossier te hebben”, zegt Stijn Adriaensens.
De horecauitbaters zijn niet verplicht om het uniforme horecareglement toe te passen, maar de klant kan wel weten welke cafés of restaurants dit doen. De deelnemende zaken krijgen een sticker die naar het reglement verwijst, hangen de tekst op in de zaak en plaatsen deze op de website. “De regels zijn niet nieuw”, benadrukt Stijn Adriaensens. “We willen wel duidelijk maken dat er regels zijn en dat we deze toepassen. Het doel is om het uitgaansleven in Turnhout nog aangenamer te maken dan het nu al is.”