Tumag gaat volop voor groei met nieuwe Business Development Manager

Tumag Peter RoegiesPeter Roegies is sind juli business development manager bij Tumag. „Ik zal de contacten met bestaande klanten onderhouden en versterken waar nodig, maar vooral inzetten op het verder ontwikkelen van Tumag in de Belgische en internationale markt. Ik ben spuitgieter in hart en nieren en ben al 33 jaar actief in de kunststofsector. Al zat ik vroeger wel aan de andere kant van de tafel als aankoper van matrijzen voor allerlei nationale en internationale toeleveranciers van kunststofonderdelen. Met deze nieuwe uitdaging bij Tumag sta ik weer met beide voeten in de kunststof,” lacht hij.

Tumag uit Turnhout is specialist op het gebied van ontwikkeling, engineering en fabricage van 2K en multi-cavity matrijzen. Het bedrijf biedt matrijs- en gereedschapsoplossingen voor een brede waaier aan klanten actief in uiteenlopende markten. Zo ontwikkelt het matrijzen voor o.a. het spuitgieten van moeilijk verwerkbare engineering plastics, of  van 2K-producten voor de farmaceutische en medische wereld, voor de voedingssector, de verpakkings- en papiersector, maar ook voor automotive, electronics en aerospace.

„Tumag is de enige gereedschap-makerij die intern matrijzen proefspuit voor o.a. prototypes. We beschikken over een 2K-machine van 200 Ton met robot en de nodige bewerkingsmachines waarmee de precisiematrijzen gemaakt worden. Wij bieden 35 jaar ervaring op het gebied van precisiegereedschappen voor complexe, technische, high-end producten. Met IML technologie (in mould labelling) maken we matrijzen voor onze opdrachtgevers waardoor deze niet alleen zijn product kan spuitgieten, maar in één klap ook kan labelen, kleuren, personaliseren. Zo bespaart hij op dure nabewerkingen zoals lakken, montagewerk of handling. Met het “Flex- mould principe” maken we matrijssystemen met uitwisselbare productvormende delen. Bij klein seriewerk of bij prototyping is de investering voor een volledige spuitgietmatrijs te groot. Tumag kan dan moedermatrijzen ter beschikking stellen. De klant bestelt dan enkel de inserts en wij produceren dan kleine series, van 50 tot 100 of 5000 stuks… Dat doen we eenmalig, of als overbrugging tot wanneer de volledige, definitieve matrijs op punt staat en gemaakt kan worden.”

Tumag maakt o.a. precisie-onderdelen voor Cartamundi, matrijzen voor dunwandige starters voor tl-lampen van bijvoorbeeld Philips of voor onderdelen voor de productiemachines bij Soudal. Het bedrijf ontwikkelde en bouwde tevens de matrijzen voor onderdelen voor een nieuwe huistapinstallatie van Heineken en stansmatrijzen voor brandstofcellen. Ook Janssen Pharmaceutica, Bosch, Duracell, Agfa Gevaert behoren tot de klantenportefeuille. Tumag staat geregeld op vakbeurzen, zoals ESEF in Utrecht, en binnenkort op de Kunststoffenbeurs in Veldhoven van 24 tot 25 september.

Tumag werd opgericht in 1978. Sinds 2010 wordt het bedrijf gerund door de huidige directie, Ruud Homburg en Wilko van den Abbeelen, die het bedrijf via een management buy out in handen kregen. Waar zij begonnen met 20 mensen, werken ze momenteel al met 35 mensen. Het bedrijf groeit gestaag en kocht vorig jaar ook de gebouwen naast haar vestiging. „We groeien stilaan uit onze voegen”, zegt Ruud Homburg. „We gaan nu volop voor groei, vandaar ook dat we een business development manager hebben aangeworven. Als onze groei zich doorzet, moeten we binnenkort op zoek naar gekwalificeerd personeel. We hebben dan werk voor fijnmechanische specialisten zoals frezers, profielslijpers, matrijzenmakers, polijsters…”