Wanneer het gaat over de installatie van beveiligingssystemen en het opleveren van kabel- of wifinetwerken, is TowerEye uit Gierle het aansprekingspunt. Dat gebeurt bovendien steeds in een tijdelijke context op events of bouwwerven. Het zusterbedrijf van DNCS verhuurt als het ware veiligheid, maar daar blijft het niet bij. Momenteel heeft TowerEye ook een 15-tal timelapse-projecten lopen. Eén daarvan vindt in opdracht van de Heeren Group in het centrum van Turnhout plaats. De projectontwikkelaar realiseert momenteel het prestigieuze Turnova.
Timelapse
Het principe van een timelapse is eenvoudig. “Op de werf van Heeren Group in Turnhout worden dagelijks verschillende foto’s genomen. We hebben daarvoor een volledig draadloos systeem opgezet. Vanuit het kantoor loopt een draadloze repeater naar een 4K-camera, die boven aan de gevel van het oude postgebouw hangt. Om de zoveel tijd stuurt die fragmentopnames naar onze server door.”
“Na het verwijderen van de minder goede afbeeldingen worden de foto’s na elkaar geplaatst, wat voor een versnelde weergave van het bouwproces zorgt”, zegt Stijn Van Dingenen, business manager bij TowerEye. “De uiteindelijke film gaat dan naar de klant die op een efficiënte manier kan aantonen hoe er op de werf te werk wordt gegaan.” Bij het project Turnova zullen de foto’s gedurende twee jaar worden genomen. Momenteel staan de werken een half jaar ver.
Livestream
Naast het opleveren van de timelapse, zorgt TowerEye aan de pop-up vastgoedshop Turnova van Hillewaere Vastgoed voor een continue livestream. Op die manier kunnen voorbijgangers toch een glimp opvangen van wat er op de werfsite, die visueel afgesloten is, gebeurt. “We hebben hiervoor een andere draadloze repeater aangebracht die naar een tweede 4K-camera loopt, 400 meter verder dan de eerste camera voor de foto’s”, legt Van Dingenen uit. “Deze zorgt dan voor een accurate livestream beneden aan het werfkantoor.”
Uniek
Het kwalitatieve geheel is uniek en loopt ver voorop ten opzichte van andere systemen. De kennis en ervaring van TowerEye, dat in 2012 werd opgericht en dit jaar zijn vijfjarig bestaan viert, hebben daar een aanzienlijk aandeel in. “Ik ken niemand die 4K-camera’s gebruikt voor het maken van dit type timelapse, zeker omdat het om een tijdelijke opstelling gaat. Bovendien is het doorsturen van 4K-beelden bijna onmogelijk, omwille van de beschikbare bandbreedte hier in België. Toch hebben we een manier gevonden om dat mogelijk te maken.” De timelapse-projecten tonen aan dat het installatiebedrijf uit Gierle steeds kort op de bal speelt qua innovatie. “Het is een business die de mensen nog aan het ontdekken zijn, en wij zitten er al pal op.”