Thomas More Insectenkwekers Foto: Thomas More

Thomas More viert tien jaar insecten kweken met vernieuwde opleiding: “Veel insectenkwekers uit België komen van bij ons”

De Insectencampus van Thomas More Campus Geel lanceert een compleet vernieuwde opleiding Insecten Kweken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Niet toevallig kiest Thomas More hiervoor 23 oktober, Edible Insects Day.

Op de campus in Geel bouwt Thomas More al tien jaar aan haar expertise in insecten kweken als onderdeel van het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie. Hier testen wetenschappers betere en efficiëntere kweekmethodes en toepassingen. Daarnaast delen ze kennis en inzichten met beleidsmakers, professionals uit de sector en het brede publiek.

“Op 23 oktober vindt de Edible Insects Day plaats”, vertelt Meggie Van Peer, onderzoekster bij Thomas More. “Op deze internationale dag wil de sector wereldwijd informeren over de voordelen en mogelijkheden van insecten als alternatieve eiwitbron in voeding. En dat is nodig, merken we, omdat er nog veel argwaan is, zowel om het te eten als om zelf een bedrijf hierrond op te starten. Daarom willen wij met ons expertisecentrum een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Onze vernieuwde opleiding draagt hier zeker toe bij.”

Insectencampus

Op Campus Geel kweken onderzoekers al tien jaar insecten met het oog op betere inzichten en efficiëntere methodes. “We merken dat professionals wel geïnteresseerd zijn om insecten te kweken, maar moeite hebben om de juiste informatie te vinden. Insecten kweken en verwerken is een relatief nieuw concept waardoor de nieuwe kennis en praktische inzichten continu blijven evolueren. Om potentiële starters of reeds gevestigde kwekers hierin bij te staan, hebben we de Insecten Campus ontwikkeld. Als Expertisecentrum zijn we op de hoogte van nieuwe inzichten binnen wetenschappelijk onderzoek, maar bezitten we ook over de praktische kennis omdat we zelf onze eigen insecten kweken.”

De Insectencampus is hét leercentrum voor insectenkweek in ons land, en ook de drijvende kracht om een rendabele sector uit te bouwen in ons land. “In onze opleiding hebben we oog voor zowel kweek als voor verwerking. Ook het ondernemerschap zelf komt aan bod. We hebben een complete tool uitgewerkt waarin je een volledige inschatting van de investeringskost en terugverdientijd kan calculeren. Zo kunnen geïnteresseerde of beginnende landbouwers tijdens de opleiding al onder onze begeleiding de basis leggen voor hun businessplan. Daarnaast zetten we ook sterk in om een lerend netwerk op te zetten van sectorgenoten, zodat ze elkaar kunnen helpen.”