De plaatsing van de nieuwe zonnepanelen op de gebouwen in Geel vormt een belangrijke stap in de verduurzaming van de campus. Met 1.464 exemplaren en een vermogen van 644 kilowattpiek (kWp) gaat het om een grote installatie.
Christoffel Cavents, diensthoofd Infrastructuur Kempen bij Thomas More: “Met de aanleg van dit zonnepanelenveld besparen we 102 ton CO2 per jaar en wekken we binnenkort het jaarverbruik van 172 gezinnen op. Een belangrijke investering dus en een grote stap op weg naar de vergroening van onze campus.”
Studenten in actie
Studenten uit de professionele bachelor Energietechnologie gaan actief aan de slag met de oude zonnepanelen. Zo schenken ze 25 panelen aan 2 scholen in Kievermont en Galven. Ze berekenen welke invloed de panelen hebben op het verbruik van die scholen, zoeken hun ideale positie op de daken en kiezen de juiste omvormer uit. Ook voor de nieuwe exemplaren bestuderen de studenten samen met partner Campina Energie de beste aansluitings- en monitoringstechnieken. Het hele project past daarom perfect binnen de filosofie van Save More, het energieadviesbureau dat door studenten Energietechnologie van Thomas More wordt gerund.
Bilal Mohammad Nesar en Evelien Schrooten, deelnemende studenten: “Dit project is voor ons een stevige uitdaging. Bovendien dragen we graag ons steentje bij aan een meer duurzame toekomst. Dat kan hier perfect door de zonnepanelen een tweede leven te geven. De ideale praktijkervaring dus.”
Energieke samenwerking
Het zonnepanelenveld wordt gerealiseerd met Campina Energie, een Kempense burgercoöperatie die zo’n 2.000 burgers samenbrengt om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing. Ook in het verleden werkte Thomas More samen met de coöperatie.
Dennis Obbels, Business Developer bij Campina Energie: “Dat we dit uitgerekend kunnen realiseren bij Thomas More maakt het voor ons extra bijzonder. Na succesvolle projecten op de campussen in Turnhout en Vorselaar, is dit de logische volgende stap van onze duurzame samenwerking. Dat we daar dan ook nog eens zeer concreet didactisch materiaal kunnen aanbieden aan de studenten energietechnologie, maakt het verhaal voor ons compleet!”
De coöperatie nodigt iedereen uit om mee te investeren in dit toonaangevende project. Zo wil het de kans geven aan lokale burgers om zelf bij te dragen aan een groener Kempen en de opleiding van toekomstige generaties.