Geothermische energie haalt nog niet de populariteit van windmolens of zonnepanelen. De mogelijkheden van geothermische verwarming en koelingsoplossingen zijn nochtans ontzettend groot. Terra Energy uit Mol heeft als gespecialiseerd studie bureau al indrukwekkende projecten mee aangestuurd. Er lopen zelfs lijnen naar China.
Terra Energy is een spin-off van het VITO. Vier partners hebben zich onderhand achter de onderneming gezet en bouwen die stilaan uit tot een gerespecteerde partner in de energiewereld. “Het heeft heel wat tijd gevergd om met onze technologie door te dringen maar we bereiken stilaan een geïnteresseerd publiek dat wel degelijk investeert in onze voorstellen”, zegt Hans Hoes. Samen met Peter Vanhoorne, Bert Lemmens en Nico Robeyn heeft hij al verscheidene toonaangevende klanten kunnen overtuigen om voor geothermische oplossingen te kiezen. Zo Infrax, het Sint Vincentiushospitaal in Antwerpen, Klina in Brasschaat, het AZ Sint Jozef in Turnhout, het rusthuis Vliedbert in Brugge enz.
“Wij onderzoeken als studiebureau de technische mogelijkheden voor de klant, maken een zogenaamde haalbaarheidsstudie. Wij kunnen het ontwerp uittekenen, een aanbesteding uitschrijven, de uitvoering van het project begeleiden, subsidies aanvragen enz”, zegt Hans Hoes. “Wij werken in dit opzicht met industriële partners zoals boorfirma’s, we voeren het project zelf niet uit.”
Het loopt in elk geval biezonder goed. Het project voor stadsontwikkeling in het Chinese Liaocheng is daar een perfect voorbeeld bij. In de miljoenenstad Liaocheng wordt een nieuwe wijk gebouwd voor 40.000 inwoners. De overheid wil er alle mogelijkheden uittesten op het vlak van energie-efficiëntie zen maximale benutting van hernieuwbare energiebronnen. Een zusterfirma van Terra Energy heeft er ondertussen een eigen man geposteerd die de Chinese klant begeleidt bij het uittesten van geothermische energie.
Terra Energy verhuist binnenkort uit het bedrijvencentrum in Mol naar Geel. “Kwestie van onze mogelijkheden breder uit te tekenen”, zegt Hans Hoes nog.