van roey

Telefoon roodgloeiend na Wannacry-hackingaanval

Naar aanleiding van de wereldwijde cyberaanval met de ransomware worm Wannacry staat de telefoon roodgloeiend bij ICT-bedrijven, zo ook bij het Turnhoutse VanRoey.be. “Het lijkt wel of KMO’s nu ook wakker zijn geschud en dat is een goede zaak ”, zegt technisch directeur Roel Van Looy.

Wannacry is een zogenaamde CryptoLocker, die documenten en bestanden versleutelt en ze eventueel vernietigt. Het virus is verstuurd via mailing. Wanneer de bestemmeling de mail opent, installeert het zich op de computers van het bedrijf. De aanvallers eisen geld – in dit geval bitcoins – om de bestanden weer vrij te krijgen. “We hebben weet van bedrijven in de Kempen die aangevallen werden, maar niet van bedrijven die effectief gehackt werden. Toch niet bij onze klanten”, legt Roel Van Looy uit. Wereldwijd is er sprake van meer dan 200.000 slachtoffers.

Verouderde software
Dat er grote bezorgdheid heerst, leidt de technisch directeur af van de vele telefoons die binnenkomen. “Het besef groeit bij KMO’s dat hackers ook hen in het vizier hebben. Terecht, want heel wat van hen werden het afgelopen jaar wel slachtoffer van Cryptolocker, al haalt dit meestal het nieuws niet. Belangrijk is om je software up-to-date te houden. Bijvoorbeeld Windows XP is verouderd en daardoor nu heel kwetsbaar en onveilig. Binnenkort is dit ook voor Windows 7 het geval. Microsoft ondersteunt de beveiliging van deze verouderde software niet langer, dus is het zaak om die te updaten. Je kan je IT-omgeving laten screenen en monitoren op dergelijke bedreigingen. Daarnaast kunnen we oplossingen aanreiken waarbij mails zoals die van het Wannacry-virus gewoonweg niet binnenkomen en medewerkers ze dus ook niet kunnen openen.”

Cybercriminaliteit en de nieuwe Europese verordening rond persoonsgegevens (GDPR) vormen het onderwerp van een gratis informatiesessie die VanRoey.be maandag 22 mei organiseert in samenwerking met Voka-Kempen. Hier vind je het programma.