Vital Bokal Veerle

Sustainable Starter van de Week: Vital Bokal bant verpakkingen

Liesbeth Van Elven koos eind mei om haar droom te verwezenlijken. Ze opende een verpakkingsvrije winkel in Veerle-Dorp. In de voormalige Techno-buurtsupermarkt opende ze een winkel voor mensen die bewust kiezen voor duurzamer consumeren. Naast bulkvoeding verkoopt ze ook schone was- en poetsmiddelen en heeft ze ruimte voor projecten van startende creatieve ondernemers.

 

“De mensen in Veerle-Dorp reageerden positief”, vertelt Liesbeth Van Elven. “Sommige mensen zijn nog afwachtend en weten niet goed wat het allemaal is. Maar ik ben zeker heel tevreden van de eerste maanden.” Het idee van een verpakkingsvrije winkel begon twee jaar geleden al te spelen bij Liesbeth. “Ik heb drie tienerzonen. De oudste zei me op een dag dat hij geen tandpasta meer uit tube wilde. Het begon me ook meer en meer te storen dat ik na een winkelbezoek met zo veel plastieken verpakkingen naar huis kwam. En toen hakte ik de knoop door: ik ben 44, dus als ik het nu niet zou doen, doe ik het nooit meer.”

Potten vullen

Liesbeth liet haar oog vallen op de voormalige Techno van Veerle. “Ik wilde per se in mijn eigen dorp blijven. Het pand stond al een aantal jaar leeg. Toen ik de eigenaars contacteerde en hen een voorstel deed,  zijn ze zelf  in Hasselt eens gaan kijken in zo’n verpakkingsvrije winkel. En toen zagen ze het zitten.” Voor de naam van haar zaak ging te het niet te ver zoeken. “Tja, bokal, omdat mensen met potten naar hier komen, om ze te laten vullen met bulkvoeding. En Vital was de naam van mijn grootvader. En de link met vitaliteit, leven, dat vond ik mooi passen.”

Liesbeth is altijd ondernemend geweest, en stak als tiener al snel de handen uit de mouwen. “Ik kom uit ondernemersfamilie. Toen ik 15 jaar was, had ik mijn eerste weekendjob in de plaatselijke fruitkraam. Ik vond het heel leuk om in een winkel te staan.” De man van Liesbeth, die zelfstandig elektricien is, heeft de winkel zelf ingericht en de rekken in elkaar getimmerd.

Alternatieve aanbieden

Waarom kiezen voor een duurzaam concept? “Omdat we toch iets moeten doen, vind ik. We zien langs alle kanten dat het mis aan het lopen is met de wereld. Ik wil niemand forceren, zeker niet. Maar er zijn alternatieven, zoals ik aanbied. Vroeger was duurzaam of alternatief leven voor ‘geitenwollen sokken’-types, maar dat is vandaag niet meer.”

“Mijn producten zijn ook niet per sé duurder. Mensen nemen hier wat ze nodig hebben. Ik heb zowel bulkvoeding – pasta, granola, koekjes, snoep, nootjes – maar ook verzorgings- en poetsproducten om bij te vullen. Maar er zijn ook kaartjes met bloemzaadjes in verwerkt om te planten, en een aanbod van gluten- en lactosevrije producten. In de koeltoog staan verse gerechtjes zoals groentestaart. En ook de bekende koekjes van Omnom Patisserie uit Geel. Haar millionaire en oatmeel bars zijn superlekker.”

Groentenpakketten

Vanaf oktober start Liesbeth ook met biologische groentepakketten, die je een week van te voren kan bestellen. Er komt ook zuurdesembrood.” En dan zijn er nog producten van wat kleine ondernemingen uit de buurt: iemand die macramé maakt, een keramiste. “En Atelier Planché maakt tapasplanken. En de saffraanboer uit ons dorp. Het is leuk om kleine ondernemingen te helpen. Zo kan je hen ook mee in de kijker zetten.”

Ook op de webshop van Vital Bokal kan je terecht voor de producten. Sinds augustus is die online, en er komen regelmatig nieuwe producten bij.