Een ‘micro forest’ is een kleine groene superlong die koolstof capteert, zuurstof produceert, fijnstof filtert en neerslag opslaat en zo bijdraagt aan een beter klimaat, elk jaar een beetje meer. ‘More Micro Forests’ is een project van ICE Cube, de ondernemerschapshub van Thomas More. ‘Get (sh)it done, create impact’, is de leuze van ICE Cube, en het Micro Forest is daar een mooi voorbeeld van. Het minibos op de Thomas More-campus in Geel is het eerste in zijn soort op de hogeschool. Daarna wordt bekeken hoe zo’n minibos ook op andere campussen kan aangeplant worden.
“Een bos vormen vraagt tijd, maar door gebruik te maken van een doordachte selectie van soorten die aangepast zijn aan de grondsoort, het klimaat en aan elkaar kunnen we dit proces versnellen’, zegt docent Joris Doumen. ‘Niet enkel de groei verbetert maar door de grote variatie aan plantmateriaal zal de biodiversiteit aanzienlijk toenemen. Dit effect geldt niet enkel voor het minibos maar ook voor de omgeving.”
“Door de beperkte oppervlakte van 200m² ontvangt het minibos enorm veel licht langs de randen waardoor we de densiteit kunnen verhogen. Dit heeft een rechtstreeks effect op de ontwikkeling en de biodiversiteit. Dankzij de compactheid kan een minibos lokaal en in verstedelijkte omgevingen ingeplant worden en lokaal impact creëren. Zo ondervinden we een verbeterde luchtkwaliteit en een koelend effect in de zomer.”
“Ook belangrijk natuurlijk is dat het hele project waarbij studenten, medewerkers en sympathisanten hun eigen boom kunnen adopteren, bewustwording en verbondenheid creëert. Het micro forest-project is dus ook een statement en een onderdeel van de vergroening die de hogeschool heeft ingezet.”