Pop-uphoreca is in Turnhout voortaan alleen nog mogelijk in twee afgebakende periodes, van 15 mei tot 15 september en van 15 november tot 15 februari. Een pop-upbar mag niet langer dan 120 dagen geopend zijn. In die periode zijn de opbouw en de afbraak begrepen.
Een pop-upbar in Turnhout moet verenigbaar zijn met de omgeving. Eigenlijk moeten de initiatiefnemers dus een omgevingsvergunning aanvragen. Dat moet vier maanden voor de opening gebeurd zijn en ze mogen geen publiciteit maken voor de pop-upbar vooraleer de vergunning is toegekend. Alle regels waaraan de reguliere horecazaken moeten voldoen, van geluid tot voedselveiligheid, gelden ook voor pop-upbars.
Ook de openingsuren van pop-upbars zijn in het reglement vastgelegd. “De aanwezige klanten moeten op het sluitingsuur de pop-upbar verlaten hebben”, benadrukt schepen Stijn Adriaensens (N-VA). “De regels zijn strikt, maar ze zijn bedoeld om de belangen van alle horeca-ondernemers in onze stad te verzoenen.”
Pioniers in Turnhout
De Panorama Zomerbar in Turnhout was een van de pioniers van de zomerbars. Het initiatief kon bij de bestaande horeca op weinig begrip rekenen. “Dergelijke initiatieven tonen aan dat Turnhout een vruchtbare bodem is voor trends”, zegt Stijn Adriaensens. “Maar het is van cruciaal belang dat die tijdelijke initiatieven zich aan dezelfde regels houden als de permanente horecazaken.”
Horeca Vlaanderen schreef eerder al het Manifest Horeca Pop-up, waarmee het gemeenten wil aansporen om zomer- en winterbars aan bepaalde regels te onderwerpen. Ceo van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe en provinciaal voorzitter Paul Snoeys zakten daarom graag naar Turnhout af om de geboorte van het nieuwe reglement bij te wonen. Turnhout heeft binnen Horeca Vlaanderen met Leen Verwaest van café Chaos en Erik Van Geirt van Stadscafé enkele ijverige vertegenwoordigers.
De reguliere horeca in Turnhout is alvast blij met het Turnhoutse reglement, dat strenger is dan het Manifest van Horeca Vlaanderen had verhoopt. Of ook de initiatiefnemers van de pop-upbars dat gevoel delen, weten we niet. “Daar geven we liever geen commentaar op”, laat Filip Boermans van Panorama Zomerbar weten.