Een tip voor de eindejaarsfeesten: drink eens een Gageleer. Gageleer is een authentiek biologisch bier dat ontwikkeld is door thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse. Je kunt het al vinden in de Bio Planet (Colruyt) en in verschillende cafés. Het werd onlangs ontdekt door de reisjournalist van de Britse krant The Guardian in een Brusselse kroeg. De man was er wild van.
Wat voor Louis Meulders thuis begon als een persoonlijke hobby lijkt uit te groeien tot een meeslepend verhaal. Louis is altijd geboeid geweest door de Belgische bieren. Hij experimenteert graag. Hij begon in dit opzicht te werken biologische producten. Met oa. gagel, een kruidachtig gewas dat groeit in vochtige moerasbiotopen en dat al in de Middeleeuwen bekend was. Gagel was het hoofdbestanddeel van gruut, de toenmalige smaak- en bewaarstof van bier.
Het resultaat van heel veel geduld: Gageleer. Gageleer is een goudkleurig bier geworden met een moutig, fruitig en kruidig aroma. Het is een verfrissend sterk bier geworden met een alcoholgehalte van 7,5%.
Louis Meulders heeft zijn experimenten finaal gedeeld met de natuurjongens van Natuurpunt (vroeger Wielewaal). Ze hebben samen een CVBA so (sociaal oogmerk) opgezet om de Gageleer commercieel te gaan lanceren. Ze sloten daartoe zogenaamde looncontracten met de brouwerij De proef-brouwerij uit Lochristi. Die trok verleden jaar 90.000 liter Gageleer op flesjes: in totaal zo’n 270.000 stuks.
Gageleer wordt nu commercieel verdeeld via Bio-Planet en enkele biowinkels. Twee derde van de omzet gaat via de drankenhandel die een aantal cafés bedient. Zoals de Daringman in Brussel, een bruine kroeg waar nogal wat Vlaamse artiesten hun pintjes komen drinken. Zoöok de reisjournalist Chris Michaël van The Guardian die Gageleer expliciet vermeldde in zijn reportage. Tot grote trots van Louis Meulders uiteraard.
“Wij exporteren Gageleer vandaag zelfs naar de Verenigde Staten”, zegt Louis nog. “Een Oostendenaar verdeelt er ons bier als echt middeleeuws bier. We zetten er zelfs 10.000 liter af.” Louis Meulders geeft toe: “het gebeurt nu allemaal nog vrij amateuristisch. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Maar we hebben onderhand een consultant gecontacteerd die ons allicht wat professionele dingen aan de hand kan doen. Voorlopig zijn we wél al blij met de euro’s die we kunnen verdienen voor Natuurpunt en waarmee bijkomende stukken natuur gekocht worden.”