Thomas Thys (45) uit Merksplas werkt als vertegenwoordiger bij de firma ASP Gevels, maar heeft met zijn stokerij voortaan een smaakvol bijberoep. “Stokerij Thys is ontstaan uit mijn passie voor whisky”, vertelt Thomas Thys. “Ik heb een opleiding gevolgd bij Syntra in Hasselt en twee jaar geleden ben ik begonnen met een eigen stokerij. Sinds een half jaar wordt er hier moutwijn geproduceerd. Dat is jenever zoals ze die vroeger maakten met 100 procent granen. Daarvoor gebruiken we zes soorten granen, vijf soorten gerst en één deel rogge. Door een zorgvuldig distillatieproces en rijping op eikenhouten vaten krijgt moutwijn een uitgesproken karakter. Daarin zijn de graantonen voornaam en komen de houtinvloed en vorige inhoud van de vaten genuanceerd samen. Door te werken met een alambiek en een au bain-marie-distilleerketel, wordt de essentie van het graan omgezet in een rijke, complexe moutwijn.”
“Voor de productie werk ik samen met brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout. Daar wordt het beslag gemaakt, ze fermenteren het en hier wordt het gestookt in onze ketel van 500 liter. Het graanbeslag krijgt vijf keer een ruwstook, gevolgd door een fijnstook van een zevental uur. Uit 2.000 liter in het begin van het productieproces haal ik 225 liter moutwijn, genoeg om een vat te vullen. In het eikenhouten vat blijft de drank nog minimaal zes maanden rijpen. Intussen is de eerste 80 liter moutwijn gebotteld van batches Madeira, Medium Toast en Oloroso.”
Proeflokaal
In Nederland en België waren er vroeger veel stokerijen die moutwijn maakten. Die verdwenen in de vorige eeuw, maar de productie van traditionele moutwijn is nu aan een heropleving bezig. “Ik wil met stokerij Thys een uniek product op de markt brengen dat zowel het verleden als de toekomst omarmt”, legt Thomas Thys uit. “De bedoeling is om het maximum van de smaken eruit te halen. Een minimum van 46 procent alcohol is nodig voor het optimale behoud van smaak en complexiteit. Whiskyliefhebbers drinken meestal eerst een slok pure moutwijn, daarna doen ze er wat water bij. Op die manier komen de smaken van de moutwijn meer vrij.”
“In de stokerij heb ik een proeflokaal gemaakt om tastings te organiseren. Onze moutwijnen zijn te koop via de webshop en een aantal verkooppunten. Voorlopig blijft de stokerij voor mij een bijberoep waar ik me voornamelijk in het weekend mee bezighoud. Ik heb lang gedacht dat een eigen stokerij niks voor mij was, maar ik ben blij dat ik toch de stap heb gezet. Wie weet maak ik er ooit mijn hoofdberoep van, maar ik ben tevreden zoals het nu is.”