2018-09-13 sterkstokers 044

Sterkstokers verwerkt broodoverschotten tot broodgin

In het kader van het OogstStraten-project experimenteert distillerie Sterkstokers uit Hoogstraten momenteel met een broodgin. Verder richt het bedrijf van Thomas Cuyvers dit jaar zijn pijlen op het buitenland.

Voor OogstStraten slaat de gemeente Hoogstraten de handen in elkaar met lokale bedrijven, voedselorganisaties en consumenten. Bedoeling is om het voedselsysteem duurzaam te veranderen. “Bijvoorbeeld door grondstoffen te hergebruiken”, vertelt Thomas Cuyvers van Sterkstokers. “Met overschotten van brood willen wij een nieuw product lanceren.”

Sterkstokers hoopt volgende maand het recept voor een broodgin op punt te hebben. “In plaats van uit tarwe kunnen we ook zetmeel halen uit brood. In de broodgin proef je natuurlijk de lekkere delen van brood, de korsten en de kruimels, maar ook vaagweg whisky. We werken samen met een bakker uit Sint-Lenaarts. Als de gin klaar is, kan in principe elke bakker een unieke gin verkopen, gemaakt van overschotten uit zijn bakkerij.”

Export
Vorige jaar verhuisde Sterkstokers van de garage van Thomas in Sint-Lenaarts naar de industriezone in Hoogstraten. “We blijven groeien, 2019 wordt voor ons het jaar van de export. We willen met name ons meest succesvolle concept, de gin op maat van bedrijven, exporteren naar Nederland, Duitsland en Frankrijk. We hebben al iemand extra aangenomen voor de productie. Daardoor zitten we nu aan 5 voltijdse medewerkers en daarmee zal het dit jaar niet stoppen.”