Tom Vanderostijne heeft iets met exclusieve Belgische producten. Hij was enkele jaren zaakvoerder van de streekproductenwinkel Belartisan in Turnhout en bracht daarna de Bink Gin op de markt. Na een bezoek aan het wijndomein van Jan Willekens in Herselt rijpte het idee om ook een brandy te maken. Wie anders dan Thomas Cuyvers van Sterkstokers in Brecht zou deze brandewijn stoken? “Ik had nog nooit een brandy gemaakt. Dat was dus een mooie uitdaging.”
De Kempense brandewijn is gemaakt van wijn, de Edelrood, een 100% dornfelder, van Ten Kapittelberg en heeft vier jaar gerijpt in een eiken vat. Eén vat, want van dit exclusieve product zijn maar 180 flessen gemaakt. En of er ooit nog wordt geproduceerd, daar zijn de makers nog niet uit. “Jan kan me niet elk jaar 1.200 liter wijn leveren”, zegt Thomas. “Zoveel wijn is er nodig om 180 flessen brandewijn te kunnen stoken. Uit elke hectoliter wijn haal je 11 liter zuivere alcohol.”
De Kempense brandy werd Desire gedoopt. “Een verwijzing naar het schilderij Tuin der lusten van Jeroen Bosch”, legt Tom Vanderostijne uit. “In dat schilderij wordt de zondigheid van de mens op een ludieke manier afgebeeld. We hebben enkele afbeeldingen uit dat schilderij gebruikt voor de etiketten.”
Erg exclusief product
Etiketten, meervoud? “Inderdaad, lacht Tom. “Het is een exclusief product en mogelijk gegeerd bij verzamelaars. Alle Desire brandy komt uit één vat. Het is dus, om het in whiskytermen te zeggen, een single cask. Ik heb persoonlijk elke fles met de hand genummerd. En we hebben zes verschillende etiketten, wat sommige verzamelaars ook wel zal aanspreken.”
De Desire is vanaf vandaag te koop, op de webshop en in sommige drankenhandels in de provincie, en kost 93 euro voor een halve liter. Dat is niet goedkoop. Is hij dan ook lekker? “In het begin had de brandewijn een scherpe smaak”, herinnert Jan Willekens zich. “Toen dacht ik: dat komt niet goed. Daarna vergat ik zelfs dat bij Thomas een brandy lag te rijpen. Tot een neef bij Sterkstokers kwam en me achteraf vertelde dat daar een vat lag met de naam Kapittelberg op. Zopas heb ik de Desire, na vier jaar rijping, opnieuw geproefd en ik ben echt onder de indruk van de smaak.”
Wie een fles wil, moet zich haasten. “Ik zette twee weken geleden een eerste bericht op de social media en de bestellingen lieten niet op zich wachten”, zegt Tom. “Er ligt geen volgend vat te rijpen. Op is in dit geval echt op.”