Jeroen van Alphen heeft in zijn carrière veel linken met de horeca gehad. Zo nam hij ooit deel aan het tv-programma Mijn Restaurant, en baatte hij een tijdje De Brouwerij in Weelde uit. Naast zijn huidige werk als vertegenwoordiger bij een horecagroothandel, heeft hij een eigen bedrijfje opgericht. Yaiba werkt ambachtelijk en is een erkend slijpatelier met specialisatie in Europese en Japanse messen.
Verschillende stappen
“Ik doe mijn job nog altijd met veel plezier”, vertelt Jeroen in Het Nieuwsblad, “maar stilaan kreeg ik weer zin om een eigen bedrijfje uit de grond te stampen. Daarom startte ik Yaiba op, dat volledig in het teken van messen staat.”
Het duurt ongeveer een kwartier om een mes weer vlijmscherp te krijgen. In meerdere stappen en met verschillende slijpstenen gaat Jeroen aan de slag. “Daarna heb je weer een vlijmscherp mes, dat ook veiliger werkt dan een bot exemplaar.”
Slijpatelier
Voor een chef is het koksmes een bijna heilig, en het moet perfect scherp zijn om goed te kunnen werken. “Een mes verlies na verloop van tijd zijn scherpte. Met die juiste technieken en de beste materialen kan je de messen weer scherp maken.” Jeroen was gefascineerd door dit proces, en liet verdiepte zich in de slijptechnieken. Zijn zolderkamer is intussen ingericht als slijpatelier.
Yaiba richt zich vooral op professionele koks, maar ook hobbykoks kunnen er terecht. Het bedrijf voorziet – vanaf 10 messen – een ophaling, en brengt ze binnen de 2 werkdagen weer terug. Er komt ook een lockbox aan de deur binnenkort, waarin chefs hun mes veilig kunnen achterlaten.