Bart Gils (30) en Sally Lauwers (26) hebben in de voormalige rijkswachtkazerne aan de Vrijheid in Hoogstraten hun restaurant Signatuur geopend. Samen blikken ze terug op 20 jaar horeca-ervaring en nu zetten ze de stap naar een eigen zaak. Het koppel pakt het net iets anders aan. Geen klassieke voor- en hoofdgerechten, maar kleinere gerechten onderverdeeld in drie prijscategorieën. De wijn bestel je via het schap aan de muur.
Vrienden hadden Bart vorig jaar ingeschreven voor de wedstrijd ‘Viskok van het jaar’. Een beetje tot zijn eigen verbazing schopte hij het tot de finale, waarin hij uiteindelijk derde werd na twee chefs van sterrenzaken. “Toen is het beginnen kriebelen om een eigen zaak te beginnen”, vertelt hij.
Bart neemt de keuken voor zijn rekening en deed in die zin ervaring op in Bar Tapas, De Koekoek en het Keizershof in Turnhout. Sally is de gastvrouw en werkte voorheen onder meer in brasserie Stadspark in Turnhout en café Trappisten in Westmalle. Het koppel is afkomstig van Turnhout. “We hebben in Turnhout even op een pand gestaan, maar dat ging uiteindelijk niet door”, vertelt Bart. “Nadien heeft Sally dit gevonden en het was liefde op het eerste gezicht.”
In de cel
Voorlopig runnen ze de zaak met 22 zitplaatsen alleen, hoewel ze zich snel hopen te omringen met enkele goede studenten. Nog voor het jaareinde willen ze een kleine maar bijzondere uitbreiding realiseren. “Er zijn nog twee voormalige cellen. In de ene hebben we een bureau geïnstalleerd, de andere willen we inrichten voor gezelschappen van 6 tot 8 personen die apart willen zitten.”
Het koppel geeft toe dat het onzekere tijden zijn voor de horeca, maar gelooft in zijn eigen slaagkansen. “Ik geloof dat de horeca hier sterker uitkomt, dat de cowboy’s eruit gaan. In mijn ogen is de black box vooral een probleem voor de grotere brasseries en restaurants waar veel personeel rondloopt. Wij willen de zaak met ons twee doen waardoor je geen hoge personeelskost hebt.”