het maal

Starter van de week: het Maal geeft granen centrale plaats

Kaat Roels van het Maal uit Turnhout bakt sinds dit voorjaar traditioneel desembrood en verkoopt die via een moderne webshop.

Kaat Roels is bio-ingenieur van opleiding, deed jarenlang ervaring op in de voedingsindustrie en heeft een diploma brood- en banketbakker. “Met het Maal wil ik granen een centrale plaats geven in een gezonde voeding”, vertelt ze. “De basis voor mijn producten zijn pure, biologische en lokale ingrediënten, waaronder spelt, rogge en haver. En ik bak niks met toegevoegde suikers, suikervervangers of andere ‘broodverbeteraars’.”

Geen verspilling
De inspiratie voor het Maal kwam er toen Kaat op zoek ging naar pure desembroden. “Daarvoor wordt als rijsmiddel niet gist maar desem gebruikt. Pure desembroden zijn moeilijk te vinden. Dus besloot ik zelf aan de slag te gaan. Ondertussen lever ik niet alleen aan particulieren maar ook aan restaurants.”

Kaat bakt vooral broden maar ook andere plantaardige producten. Dat gebeurt steeds op bestelling via haar webshop. “Mijn producten kunnen ofwel vers, ofwel diepgevroren afgehaald worden, om later thuis vers af te bakken. Door op maat te werken is er geen voedselverspilling.”

De producten van het Maal zijn voor meer geschikt dan enkel het ontbijt. Kaat biedt een variërend weekmenu voor de drie maaltijden aan, van speltwraps over focaccia tot crackers. “De klant kiest online voor de Maalboxservice die hem het beste past. Hij vindt er ook uitleg over de verschillende abonnementen en productboxen en recepten die ook geschikt zijn voor vegetarische, vegan of flexitarische maaltijden.”