Starbrook Airlines vliegt nu ook op China

Je kunt de chocolaatjes van Starbrook Airlines onderhand op meer dan 200 internationale luchthavens vinden. Sinds kort ook in China. Patrick Gilis en zijn drie kinderen schrijven vandaag een onwaarschijnlijk mooi verhaal. Ze verkopen kleurrijk verpakte chocolaatjes met opdrukken van de Leuvense kunstenaar Jaak De Koninck. De vliegtuigpassagiers zijn er wild op.

België is hét chocaladeland bij uitstek. Dat wist Patrick Gillis al lang. Als achterkleinzoon van Renaat Gillis bouwde hij de melkerij van zijn familie om tot een import/exportbedrijf met de nadruk op chocolade. De Groep Delicatessa verdeelt in dit opzicht zo’n 1500 zoetwaren over meer dan 600 klanten. De kern van het verhaal is echter Starbrook Airlines dat als concept onderhand het moederbedrijf Delicatessa overvleugelde.

“Het gaat ontzettend hard”, zegt Patrick Gillis. “Ook dit jaar zal onze verkoop aan chocolaatjes met minstens 30% stijgen. We zitten nu op pakweg 5 miljoen euro. En we zijn nog lang niet aan onze limieten. Iedereen kent onderhand wel Toblerone. Dat is niet het geval voor Starbrook Airlines. De markt voor vliegtuigpassagiers is ontzettend groot. We wagen ons nu pas voor het eerst in China. We hebben drie verdeelfirma’s gecontracteerd die meteen enorme cijfers realiseren. Ik voel het ontzettend goed aan: dit is nog maar het begin.”

Delicatessa en Starbrook Airlines maken zélf geen chocolade. Ze doen in dit opzicht aan “renting.” Ze leggen met toeleveranciers een aantal afspraken vast zoals de receptuur van de chocolade, de vorm, de verpakking enz. Die onderaannemers stellen vervolgens hun eigen machinepark ter beschikking. “Wij hebben in totaal 10 toeleveranciers, verspreid over het hele land. Die werken graag met ons samen. Hun productielijnen staan tijdens bepaalde periodes van het jaar immers stil.”

De eerste vlucht van Starbrook Airlines vertrok in 1998. Hooguit 14 jaar geleden. “Dit is echt nog maar een begin”, zegt Patrick Gilis die samen met zijn dochter Karolien en zijn beide zonen Kristof en Kristy de zaak runt. Het bedrijf stelt zo’n 18 mensen tewerk.

Delicatessa, de overkoepelende groep tekent in Geel voor een omzet van 1,5 miljoen euro.