Sinds de aftrap van het nieuwe werkervaringstraject in januari zijn zes deelnemers gestart in de kringloopwinkels Sjans in de Heidebloemstraat in Geel. Die kleinschaligheid maakt intensieve begeleiding mogelijk. “Die omvat intensieve training van arbeidsattitudes binnen een ondersteunend klimaat, waarbij dagelijkse begeleiding wordt geboden om de deelnemers te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het project biedt niet alleen een waardevolle werkervaring, maar ook een kans op persoonlijke groei en hernieuwde betrokkenheid bij de gemeenschap”, zegt de Geelse schepen van Werk Griet Smaers (CD&V).
Bij Sjans leren ze om binnengebracht speelgoed te herstellen of op te waarderen, zodat het in de kringloopwinkel verkocht kan worden. Het traject is flexibel en wordt op maat van de deelnemers aangeboden, afhankelijk van hun individuele behoeften en capaciteiten. Deelnemers worden gestimuleerd om op hun eigen tempo te groeien en hun potentieel te ontwikkelen. Na afronding van het project kijken ze samen met trajectbegeleiders van de sociale dienst naar mogelijke toekomstige werkgelegenheidskansen. Dat kan variëren van betaald werk tot vrijwilligerswerk, afhankelijk van de individuele mogelijkheden.
Ongedwongen
“Het feit dat we op een laagdrempelige en ongedwongen manier mensen laten proeven van deze activiteiten doet hen weer goesting krijgen om deel te nemen aan het maatschappelijk gebeuren”, zegt OCMW-werkvloerbegeleider Kris Vansant. “Sommigen komen immers uit een periode van inactiviteit en sociaal isolement. Zo groeit de motivatie vanuit de persoon zelf en kan deze kleine succeservaringen beleven, met mij als grootste supporter op de eerste rij.”
Hij haalt een compliment van een maatschappelijk assistent aan. “Zij zei: ‘Ik zag gisteren mijn cliënt op afspraak. Ze zag er echt goed uit en gaf dit ook zelf aan. Ze gaf aan dat ze zich echt goed voelt binnen het speelgoedproject. Ze doet het graag en zei dat ze zich echt op haar gemak voelt.’ Zo lijkt dit project voor deze deelnemer alvast al een stap in de goede richting.”