In de opleiding ‘Beleggen in tien lessen’ krijg je een inleiding in de beleggingswereld, over waarom beleggen vandaag nodig is. Ook over de risico’s en de rendementen wordt gesproken. De docenten geven geen persoonlijk beleggingsadvies, maar wel een ruim kader waarop je kan terugvallen als belegger. “Met deze online beleggingscursus willen we vooral inspelen op vragen van het grote publiek”, verduidelijkt Pascal Paepen, beursexpert en docent aan Thomas More. “Door de coronacrisis merken we dat er veel beleggers zijn bijgekomen, en veel mensen weten niet goed wat te doen. Het kan soms gevaarlijk zijn om te beleggen als je de omgeving niet goed kent. Er zijn ook bedriegers via internet. Onervaren beleggers kunnen een doelwit zijn voor hen. Nu, dit heeft altijd wel bestaan. Denk maar aan ‘The Wolf of Wallstreet’ of aan de piramidespelen van vroeger.” Het is dus zaak om te weten en te begrijpen waar je mee bezig bent als je begint te beleggen.
“De interesse in de cursus is heel groot. Op een week tijd hadden we al 120 inschrijvingen, het gaat heel snel. Ik deel mijn inzichten al langer aan de Thomas More-campus in Geel, ook in avondschool, maar het online gegeven maakt het voor mensen die verder weg wonen ook interessant. Er zijn inschrijvingen uit West-Vlaanderen en Nederland.”
De cursus gaat uit van het platform Spaarvarkens, waar Pascal samen met Stefan Willems en Jan Reyns columns en artikels publiceert over geldzaken. “Goed een jaar geleden is De Tijd gestopt met mijn column, en dat vond ik jammer omdat ik nog veel te vertellen had. Intussen schrijf ik ook voor Het Belang van Limburg. Met Spaarvarkens willen we mensen wegwijs maken in geldzaken door alles op een eenvoudige manier uit te leggen. We proberen voor beginners en ervaren mensen te schrijven, want we willen dat iedereen mee kan zijn. Onze betrachting is dat niemand zorgen rond geld zou moeten hebben.”
“Ik heb 12 jaar in Londen gewoond, en daar gaan ze toch anders om met ondernemers. Daar heb je toch een bepaald aanzien als ondernemers. Hier merk je vaak afgunst als iemand slaagt in zijn onderneming. Die trots, dat zit er bij ons te weinig in. Ondernemerschap mag meer gestimuleerd worden, vind ik. En dat wil ik ook aan de mensen zeggen: er zijn zo veel bedrijven die op de beurs staan. In plaats van ons spaargeld op rekeningen te zetten, kunnen we toch ook een deel beleggen en investeren in ondernemingen. dan kan je als belegger mee profiteren van het feit dat ze het goed doen. Er is genoeg voor iedereen, dus profiteer ervan, en zorg dat je mee bent met het systeem van beleggen.”