Wie zaterdag boodschappen deed bij slagerij Staes-Van Zummeren in de Patersstraat, werd er vergast op een drankje, een hapje en de mater familias.
Maria Abbeel is medeoprichter van de slagerij. Samen met haar echtgenoot Jos opende ze in 1974 een kleine beenhouwerij en bouwden deze uit tot een grote, moderne zaak. Jos Staes onderscheidde zich van de concurrentie door deel te nemen aan nationale en internationale slagerswedstrijden en deze vaak ook te winnen. “De Oscar Eurobeef in 1987 was de onderscheiding waarop hij het meest trots was”, weet Jan, die met zijn echtgenote Ann de zaak overnam in 2001.
Ook Jan excelleerde op diverse vakwedstrijden, maar hij onderscheidde zich ook door een andere aanpak: een volautomatische slagerij: Staes & Lokaal. De bestaande slagerij is nog maar drie dagen per week geopend, maar iedereen kan eender wanneer online bestellen of een product halen uit een van de vele automaten in de sterk vergrote automatenshop.
Vandaag bestaat de slagerij Staes vijftig jaar en de volgende generatie deed vorig jaar zijn intrede in de zaak. Kobe is nog maar negentien. Het zijn grote schoenen waarin hij moet stappen. “Dat valt wel mee”, glimlacht hij. “Ik doe dit werk graag en ik word goed begeleid. Ik ben ook nog niet de grote baas. Daarvoor moet ik nog wat groeien.”
Kobes vader, Jan, was ook maar 22 toen hij de zaak overnam. “Maar als ik erop terugkijk, was ik pas op mijn dertigste vakbekwaam”, lacht Jan. “Kobe staat op zijn leeftijd verder dan ik destijds. Hij heeft een slagersopleiding gehad en staat al zes jaar in de praktijk.”
Kobe wil graag de lijn van zijn ouders en grootouders voortzetten, maar elke nieuwe generatie brengt ook wat vernieuwing mee. “Kobe werkt hard aan nieuwe partyconcepten”, vertelt Jan. “Hij lanceerde de idee om iets met partypannen te doen. Kom dat gerust eens ontdekken, zou ik zeggen.”