Butcher M&C is sinds twee jaar gevestigd in de Renier Sniedersstraat, maar slager Marc Hofkens zit al dertig jaar in het vak. “Voorheen had ik een zaak in Hoogstraten”, vertelt hij. “In die tijd deed ik ook wel eens mee aan deze tweejaarlijkse wedstrijd voor slagers, maar dat was ondertussen toch alweer tien jaar geleden.”
Na de verhuizing naar Turnhout waagde Marc Hofkens zijn kans nog eens. “Ik dacht, ik doe nog eens mee. Als ik win, kunnen we daar toch mee uitpakken. Ambachtelijke slagers als ik moeten zich met kwaliteit onderscheiden, want tegen de prijzen van de supermarkten kunnen we niet op.”
Marc Hofkens bereidt nog veel charcuterie zelf, met op kwaliteit geselecteerd vlees. “Ik gebruik ook zo weinig mogelijk zout in mijn vleeswaren. Dat is belangrijk. Lekkere charcuterie maken is niet zo gemakkelijk. Het is toch een ambacht dat in de vingers moet zitten.”
De slager behaalde tien medailles. Goud voor kippenwit, ossenvlees, gerookte bacon, gerookt spek en kippenkoek, zilver voor boerenham, frikadellenkoek, lunch- en kalfsworst en brons voor strasbourg. “Tien soorten ingestuurd, tien keer prijs. Een jury van slagers en publiek heeft dit beoordeeld op uitzicht en op smaak. Ik denk dus wel dat het goed was.”
Marc moest al het vlees voor deze wedstrijd maandagochtend naar Kortrijk brengen. Omdat de winkel open was, reed hij nog eens over en weer om na de middag te vernemen of hij een medaille had gewonnen. “Ik denk dat ze me onderweg ook op de foto hebben gezet”, sakkert hij. Maar de tien medailles verbloemen de verkeersboete die wellicht nog volgt.