In Vlaanderen is er een achterstand van 180.000 sociale woningen. Om een versnelling hoger te schakelen in het bouwproces, sloot het agentschap Wonen in Vlaanderen zopas een raamovereenkomst van jaarlijks 260 miljoen euro voor de komende vier jaar met drie bouwconsortia: de Brusselse groep CIT Blaton, Aché Terra Architecten en Préfabois als partner voor de houtbouw, het Limburgse trio Dethier – Machiels Building Solutions – B+architects, en het team rond het Geelse Skilpod met Groep Van Roey, AHArchitects en B-architecten. De drie consortia zijn klaar om over heel Vlaanderen de nieuwe modules te bouwen.
Met het budget kan de grootste nood beduidend sneller dan normaal en binnen de vastgelegde voorwaarden worden ingevuld. Concreet moet het voor de lokale overheden en woonmaatschappijen zo mogelijk zijn om 5.000 à 7.000 nieuwe modulaire woningen te realiseren in de komende vier jaar.
Opvallend is dat er voor het eerst in Vlaanderen modulaire sociale woningen gebouwd zullen worden, waarbij de constructie grotendeels in een fabriekshal plaatsvindt. Bovendien wordt er ook gekozen voor de “Design & Build” formule, waarin elk van de drie bouwpartijen gespecialiseerd is.
Dankzij die techniek, waarbij telkens één partij het hele bouwproces van ontwerp tot uitvoering in handen heeft, kan er tot drie keer zo snel gebouwd worden dan traditioneel het geval is. En dit met de garantie dat het binnen het vooropgestelde budget gerealiseerd wordt. Bovendien zijn de ontwerpen reeds goedgekeurd, net zoals de budgetten, wat het hele proces een stuk efficiënter doet verlopen.
“Dit is dé kans voor heel Vlaanderen om grote stappen vooruit te zetten op het vlak van sociale woningbouw in Vlaanderen”, zo klinkt het bij de drie bouwconsortia. “Op anderhalf jaar tijd zetten we met onze methodiek een project neer van 50 modulaire woningen, waar de traditionele bouw ongeveer 5 à 6 jaar over doet. Elk van de geselecteerde bedrijven heeft zijn eigen techniek, maar ons doel is hetzelfde: de woningnood op een kwalitatieve en efficiënte manier helpen invullen. De woningen die we vandaag voorstellen, zijn qua techniek en energie-efficiëntie, dé woningen zoals ze morgen moéten gebouwd worden.”