Zeg niet zomaar fitness tegen boutique fitness, zoals Self. Boutique fitness focust op persoonlijke aandacht en kwaliteit en specialiseert zich in een bepaald aspect. Bij Self is dat groepsfitness. Dat staat in schril contrast met de bekende fitnessgiganten vol ingewikkelde toestellen waarop sportievelingen zich totaal geïsoleerd met hun koptelefoon op het hoofd in het zweet werken. Dat verschil is duidelijk vanaf het moment je de parking van Self oprijdt.
De knap gerestaureerde Kempense hoeve heeft een buitenruimte midden in het groen. “Als het weer het toelaat, geven we zo veel mogelijk sessies buiten”, vertelt Yves Van den Eynden. Hij is een van de zaakvoerders en al jaren thuis in de fitnesswereld. Hij geeft Les Mills-trainingen, een bekende fitnessmethode die zich richt op groepen waarbij kracht- en cardio-oefeningen op muziek worden gezet. “Dat is de ideale manier om lichaam en geest te trainen. We zitten hier echt op een unieke locatie, aan de voet van de Kempense Heuvelrug.”
De vier zaakvoerders, naast Claes en Van den Eynden zijn dat Claire Luyten en Nick Van Rooy, hebben allemaal een andere achtergrond en specialisatie, maar hun missie is hetzelfde. “We hebben allemaal een voltijdse job en een gezin, maar onze passie neemt nu even de overhand en zet ons aan om mensen op een gezellige manier aan sport te laten doen”, zegt Yves Van den Eynden nog.
Instagrammisering
“We merken meer en meer dat mensen bewust omgaan met hun lichaam”, vult Tom Claes aan. “Dat komt voor een deel door de Instagrammisering van onze maatschappij. Op sociale media durven mensen meer en meer te zeggen dat ze aandacht besteden aan hun lichaam. Een gezonder lichaam, verruimt ook de geest en die twee versterken elkaar. Hoe gezonder de body, hoe gelukkiger in het leven. En niet iedereen gaat graag joggen of fietsen. Wij bieden hier dus een alternatief om mensen het plezier van (samen) sporten te laten ontdekken en beleven”, zegt Tom Claes, chirurg in het dagelijks leven.
Geen tijd is niet langer een excuus, want je kunt ook trainingen volgen van 30 of 45 minuten. Wat past in je eigen agenda. Beurten overslaan is ook geen probleem. Maar met de groepslessen, proberen de meesten toch te komen. Niet per se voor de sport, maar omdat het een wekelijks uitje is dat ze niet willen missen. En dat is net wat de zaakvoerders beogen. “Dat is een van de redenen waarom er vooral wordt ingezet op groepslessen. Voor velen is dat ‘samen’ sporten zo veel fijner.”
“Op sociale media durven mensen meer en meer te zeggen dat ze aandacht besteden aan hun lichaam. Een gezonder lichaam, verruimt ook de geest en die twee versterken elkaar”
Tom Claes, Medezaakvoerder Self
“Mensen moeten hier graag zijn, graag komen en na de lessen graag blijven hangen. Sporten is niet het doel, maar het middel om gezonder te leven. Een laagdrempelige, niet-competitieve manier om je lichaam te leren kennen en dat onder professionele begeleiding. Onze lesgevers kennen iedereen en weten wie wat aankan, waardoor je blessures kunt voorkomen, wat ik als arts uiteraard toejuich.”
Moeke Self
Naast het sporten, is het persoonlijk contact erg belangrijk. “Vraag dat maar aan Moeke Self”, lacht Tom Claes. “Zo wordt mijn vrouw Katrien hier genoemd. Zij is restaurateur, haar job bestaat erin om eeuwenoude schilderijen te restaureren. Daarbij kom je nauwelijks in contact met andere mensen, dat is hier wel even anders en dat is voor haar een absoluut pluspunt.”
Opvallend in het ledenaantal: veel meer vrouwen dan mannen vinden hun weg naar Self. “We zoeken nog een concept om ook mannen te overtuigen. Misschien door te zeggen dat de ijskast voor iedereen openstaat”, suggereert Tom spottend. “Ik train vanaf nu hier ook. Onder andere om in december mee te doen met de hel van Kasterlee. Hoewel we laagdrempelig zijn en het plezier vooropstellen, is er niets mis met doelen stellen. Ook daar steunen we onze leden in. Tijdens de groepslessen of – voor wie wil – via personal coaches.”
De vier zaakvoerders zijn erg ambitieus en hopen de zaak op korte termijn nog uit te breiden. Met extra lessen en lesgevers. “We hebben nog grotere toekomstplannen in Herentals waar we helaas nog niets over kunnen vertellen, maar één ding is zeker: we willen de Herentalsenaar aan het bewegen krijgen en er plezier aan laten beleven”, besluit Van den Eynden.