c_sckcen

SCK viert 25 jaar ruimteonderzoek met Dirk Frimout en Frank De Winne

Vandaag is op het SCK in Mol de 25ste verjaardag gevierd van het Belgisch ruimteonderzoek en –missies. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne. Frimout was in 1992 de eerste Belgische astronaut tijdens een Spaceshuttle-missie. Binnenkort vertrekt een SCK-onderzoekster naar Antarctica voor onderzoek in het kader van een missie naar Mars.

Aan de jubileumviering bij het SCK namen 150 professionals, studenten en wetenschappers deel. Het onderzoekscentrum speelt een belangrijke rol in internationaal onderzoek naar de effecten van blootstelling aan ioniserende straling op het menselijk lichaam en zijn omgeving. Door onderzoek naar stralingsbescherming begrijpen wetenschappers de werking van het lichaam van de astronaut tijdens ruimtevluchten steeds beter.

Wetenschappelijke missie
Het SCK stuurt geregeld experimenten de ruimte in. Eind november vertrekt de eerste bioreactor van het SCK naar het International Space Station. 2 weken later gaat Sarah Baatout, hoofd eenheid radiobiologie, naar het Prinses Elisabethstation op Antarctica. Ze zal er de impact van extreme leefomstandigheden op het menselijk immuunsysteem onderzoeken, zo ook de eigenschappen van spirulina als voedingssupplement voor astronauten.

“Onze wetenschappelijke missie naar het Prinses Elisabethstation is voor ons een belangrijke stap vooruit en zal ons immens veel informatie opleveren voor ons ruimtevaart- en medisch onderzoek”, vertelt Sarah Baatout.

In zijn toespraak benadrukte Dirk Frimout het belang van wetenschap en onderwijs. “Ruimte-expedities bestaan al 60 jaar en zijn essentieel voor wetenschap, technologie, economie en vooral voor onderwijs. Het is de plicht van de astronaut om zijn/haar kennis te delen met de toekomstige generatie. We hebben in onze huidige maatschappij nood aan jongeren met een wetenschappelijke en technische achtergrond.”