sck

SCK recycleert uranium uit afval medische radio-isotopen

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol heeft een samenwerking gesloten met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) uit Fleurus. De Kempense onderzoeksinstelling zal restanten die achterblijven na de productie van medische radio-isotopen, lees: uranium, recycleren. De kosten voor het project, dat de naam Recumo kreeg, bedragen 255 miljoen euro.

Elk jaar ondergaan bijna 7 miljoen patiënten wereldwijd een medisch onderzoek dankzij de Belgische productie van molybdeen-99, de meest gebruikte radio-isotoop in de medische beeldvorming. Vandaag wordt meer dan een kwart van de medische radio-iostopen, gebruikt bij de diagnose maar ook voor de behandeling voor ziektes zoals kanker, geproduceerd in de BR2-reactor van het SCK in Mol. Die ondergaan vervolgens een chemisch proces bij het IRE, waarna ze worden toegediend aan patiënten.

Nieuwe infrastructuur
De restanten van de proces bevatten nog altijd herbruikbare materialen en die worden momenteel opgeslagen in containers bij het IRE. “Dit partnerschap verschaft een structurele oplossing voor het beheer van alle radioactieve restanten die op de site van het IRE worden opgeslagen”, zegt directeur-generaal Erich Kollegger van het IRE. “Het zal het mogelijk maken deze materialen nuttig te hergebruiken en in België de knowhow te behouden die noodzakelijk is voor een veilig beheer van dit nucleaire erfgoed.”

Binnen het Recumo-project worden de restanten in laagverrijkt uranium omgezet en in Mol worden gezuiverd om een hoogwaardig herbruikbaar materiaal te krijgen. “We richten nieuwe geavanceerde infrastructuren op om dit partnerschap te doen slagen en dat zorgt voor duurzame banen in ons land”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK. Concreet gaat het om 30 tot 40 jobs in Mol.