Het Studiecentrum voor Kernenergie uit Mol stuurt maandag 22 juli een belangrijk experiment mee de ruimte in. Het wil onderzoeken of maangesteenten kunnen dienen om voedsel te produceren.
50 jaar na de eerste maanlanding vertrekt de raket Spacex-18 vanuit het Kennedy Space Center naar het Internationaal Space Station (ISS) met aan boord basaltgesteente en bacteriën. De vraag die de SCK-onderzoekers hierbij stellen: hechten bacteriën zich aan dit type maangesteente en groeien ze? “Kunnen ze – onder invloed van microzwaartekracht en ruimtestraling – noodzakelijke voedingsstoffen uit het maangesteente vrijzetten en het gesteente in een latere fase omvormen tot meer vruchtbare grond? Die nutriënten kunnen we dan als grondstoffen voor voedselproductie – landbouw in de ruimte – inzetten”, zegt onderzoeker Rob Van Houdt, die het project op het SCK coördineert.
Dorp op de maan
In het kader van een toekomstige expeditie naar Mars bestaan er denkpistes voor de bouw van een dorp op de maan. “Een van de grootste uitdagingen is een autonome voedsel- en watervoorziening. Het is voor de inwoners van dat toekomstige maandorp niet mogelijk om zich regelmatig te bevoorraden”, aldus Natalie Leys, microbioloog bij het SCK. Wetenschappers van het SCK bedenken oplossingen waarmee astronauten hun water, voedsel en zuurstof zelf produceren.
Het experiment zal gedurende drie weken zich in ISS in een baan rond de aarde bewegen en verloopt in samenwerking met UK Centre for Astrobiology, German Aerospace Center en Aarhus University.