Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol heeft vandaag zijn nieuwe EME-gebouw officieel in gebruik genomen. Dat huisvest onder meer de noodplankamer, waar alle actoren verzamelen in het geval van een incident.
De voorbereiding voor de bouw ging al in 2012 van start met de inventarisering van alle noden en verwachtingen van de diensten. Naast de noodplankamer omvat het EME-gebouw, wat staat voor Emergency, Medical en MEasurement, ook de huisvesting van de medische dienst en de dienst lageradioactiviteitsmetingen. “”Een nieuwbouw was de beste oplossing voor een nijpend tekort aan ruimtes enerzijds en de nood aan moderne installaties anderzijds”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.
Beter concentreren
“Uit de periodieke veiligheidsevaluatie bleek dat de huidige noodplankamer aan vernieuwing toe was”, vult Fernand Vermeersch aan, hoofd van de interne preventiedienst. Voortaal zitten de leden van de crisiscel niet meer in 1 grote ruimte maar is de noodplankamer verdeeld in verschillende, van elkaar afgeschermde lokalen. “Op die manier kunnen de leden van de crisiscel zich beter concentreren, maar zitten ze fysiek toch bij mekaar om snel te overleggen.” Het SCK organiseert geregeld oefeningen in de noodplankamer.
“Met de ingebruikname van deze noodplankamer zet het SCK een belangrijke stap in het moderniseren van zijn infrastructuur voor crisisbeheer. Dankzij deze infrastructuur kan het centrum zijn wettelijke verplichitngen omtrent veiligheid ook in noodsituaties beter nakomen”, weet Frank Hardeman, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), die de officiële opening vandaag bijwoonde.