Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol breidt zijn activiteiten in de nucleaire geneeskunde uit. Het zal volgend jaar 2 nieuwe radio-isotopen produceren voor de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder prostaatkanker. De productie volgt op een groeiende internationale vraag naar efficiëntere behandelingen.
Prostaatkanker is de op 1 na meest voorkomende soort kanker bij mannen en veroorzaakt jaarlijks in Europa bijna 90.000 sterfgevallen. Sinds 2017 wordt in ziekenhuizen wereldwijd voor de behandeling een radio-isotoop gebruikt dat hoofdzakelijk wordt geproduceerd in de BR2-onderzoeksreactor van het SCK.
Nieuwe generatie
Dit jaar werd de productie fors verhoogd om te anticiperen op de sterk groeiende vraag. In 2019 komt het SCK met een nieuwe generatie van het radio-isotoop, dat door zijn zuiverheid bij de toediening minder radioactiviteit in het lichaam brengt waardoor de patiënt na een ziekenhuisopname sneller naar huis kan.
Daarnaast zal het SCK een 2de innovatief medisch radio-isotoop produceren dat kankercellen vernietigt en nieuwe behandelingsmogelijkheden biedt naargelang het type tumor, de grootte en de locatie.
Om de nieuwe radio-isotopen over de hele wereld te verspreiden sloot het SCK een samenwerkingsovereenkomst met Global Morpho Pharma, dat een productie- en distributienetwerk voor therapeutische radio-isotopen beheert. De onderneming zal de verdeling in Europa en Noord-Amerika verzorgen.
“Met dit partnerschap bevestigen we de plaats die we wereldwijd als een belangrijke speler in de productie van medische radio-isotopen innemen”, zegt Yves Boland, business developmant director bij het SCK. “België heeft een unieke knowhow in nucleaire geneeskunde en in het bijzonder in radiofarmacie. Deze samenwerking is een nieuw bewijs van het dynamisme van het Belgisch radiofarmaceutisch ecosysteem.”