Er is twee jaar research aan voorafgegaan, maar sinds kort heeft Sanutal uit Grobbendonk een zelf ontwikkeld ventilatiesysteem met wamterecuperatie in productie. Voor de ontwikkeling kreeg het de steun van het IWT. Het bedrijf koestert met de Tallinn internationale ambities.
Sanutal is actief in de markt van de duurzame energie, onder meer als producent van ventilatiekanalen. In dat verband installeert het binnenkort een tweede machine voor de productie van spiraalbuizen, een investering van 100.000 euro. “Om de vraag te kunnen volgen”, legt Gunter Frencken uit, verantwoordelijke voor de ventilatieafdeling en R&D. “Met deze twee machines drijven we de capaciteit van buizen op naar 500 stuks per uur.”
Innovatiever is de ontwikkeling van de nieuwe ventilatie-unit met warmterecuperatie. “Vroeger verdeelden we een systeem uit Italië”, legt Frencken uit. “We zijn dan gaan zoeken naar een eigen product om flexibeler te kunnen leveren en dat is aangepast aan de Belgische markt. We kregen hiervoor de steun van het IWT, wat toch een bewijs is dat het een technologie is waarin ook zij geloven.”
Grote verwachtingen
Intussen zijn de certificeringen rond en kan het product op de markt. “We verdelen het via de groothandel, net zoals onze ventilatiekanalen”, vertelt Gunter Frencken. “De verwachtingen zijn groot. We willen de unit in België verkopen maar ook in het buitenland. De eerste contacten met Engeland en Polen zijn gelegd.” De Tallinn onderscheidt zich door zijn compactheid, geluidloosheid, een laag verbruik en hoog rendement en makkelijk in bediening en onderhoud. De overheid beloont het systeem met de hoogste E-peilpunten.
Sanutal verwacht binnenkort ook een Ethisch Ondernemen-label. Een deel van de productie gebeurt in sociale werkplaatsen in Herentals en Mortsel. Sanutal heeft een 40-tal medewerkers in dienst. De nieuwe investeringen leiden tot bijkomende aanwervingen.